Wniosek ŚW żony wójta

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
Milusia92
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DO
Kontakt:

Wniosek ŚW żony wójta

Post autor: Milusia92 »

Co z wnioskiem złożonym przez żonę wójta? Zawsze składał wójt i szło do SKO, czy żonę też pakuje i wysyłam?
Violla
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wniosek ŚW żony wójta

Post autor: Violla »

Tak, ja pakuję i wysyłam.
Awatar użytkownika
Milusia92
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DO
Kontakt:

Post autor: Milusia92 »

dziękuję :)
GosiaIn
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: GosiaIn »

podpinam się pod temat a czy bratowa wójta? też wysyłam wnioski do SKO?
Violla
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Violla »

GosiaIn pisze: 03 lut 2021, 13:15 podpinam się pod temat a czy bratowa wójta? też wysyłam wnioski do SKO?
Tutaj bym nie wysyłała wniosku do sko.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

KPA
Art. 25. § 1. Organ administracji publicznej podlega wyłączeniu od załatwienia sprawy dotyczącej interesów majątkowych:

1) jego kierownika lub osób pozostających z tym kierownikiem w stosunkach określonych w art. 24 § 1 pkt 2 i 3;

2) osoby zajmującej stanowisko kierownicze w organie bezpośrednio wyższego stopnia lub osób pozostających z nim w stosunkach określonych w art. 24 § 1 pkt 2 i 3.

Art. 24. § 1. Pracownik organu administracji publicznej podlega wyłączeniu od udziału w postępowaniu w sprawie:

1) w której jest stroną albo pozostaje z jedną ze stron w takim stosunku prawnym, że wynik sprawy może mieć wpływ na jego prawa lub obowiązki;

2) swego małżonka oraz krewnych i powinowatych do drugiego stopnia;

3) osoby związanej z nim z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

de Charette pisze: 03 lut 2021, 16:18 KPA
Art. 25. § 1. Organ administracji publicznej podlega wyłączeniu od załatwienia sprawy dotyczącej interesów majątkowych:

1) jego kierownika lub osób pozostających z tym kierownikiem w stosunkach określonych w art. 24 § 1 pkt 2 i 3;

2) osoby zajmującej stanowisko kierownicze w organie bezpośrednio wyższego stopnia lub osób pozostających z nim w stosunkach określonych w art. 24 § 1 pkt 2 i 3.

Art. 24. § 1. Pracownik organu administracji publicznej podlega wyłączeniu od udziału w postępowaniu w sprawie:

1) w której jest stroną albo pozostaje z jedną ze stron w takim stosunku prawnym, że wynik sprawy może mieć wpływ na jego prawa lub obowiązki;

Znam ten przepis i zawsze mnie bawił. Skąd urzędnik ma wiedzieć że wnioskodawca jest powinowatym wójta czy burmistrza? Jeśli wniosek złoży np. zięć burmistrza, to skąd ktokolwiek kto bardzo nie interesuje się życiem prywatnym burmistrza i jego dzieci ma o tym wiedzieć. W weryfikacji PESEL się przecież burmistrz nie pojawi u powinowatego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
GosiaIn
Praktykant
Kontakt:

kronos79 pisze: 04 lut 2021, 14:00
de Charette pisze: 03 lut 2021, 16:18 KPA

Znam ten przepis i zawsze mnie bawił. Skąd urzędnik ma wiedzieć że wnioskodawca jest powinowatym wójta czy burmistrza? Jeśli wniosek złoży np. zięć burmistrza, to skąd ktokolwiek kto bardzo nie interesuje się życiem prywatnym burmistrza i jego dzieci ma o tym wiedzieć. W weryfikacji PESEL się przecież burmistrz nie pojawi u powinowatego.
Uzyskałam od radcy prawnego takie wyjaśnienie...
Stopnie powinowactwa:

I stopień powinowactwa w linii prostej – rodzice współmałżonka – teść i teściowa.

II stopień powinowactwa w linii bocznej – rodzeństwo współmałżonka i ich małżonkowie: brat, siostra, szwagier, szwagierka....

Czyli bratowa tj. żona brata to jest powinowactwo II stopnia
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Ja to Wiem, ale pojęcia nie mam jak się nazywa zięć, albo szwagier Burmistrza.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
GosiaIn
Praktykant
Kontakt:

kronos79 pisze: 08 lut 2021, 13:56 Ja to Wiem, ale pojęcia nie mam jak się nazywa zięć, albo szwagier Burmistrza.
zięć/synowa burmistrza to pierwszy stopień powinowactwa rodzinnego w linii prostej. Szwagier nie wiem....
ODPOWIEDZ