Czy należą się świadczenia z funduszu alimentacyjnego wówczas gdy, Uczeń przebywa w szkole od poniedziałku do piątku, ma nieodpłatne wyżywienie i zakwaterowanie. W dni wolne od nauki pozostaje pod opieką matki. matka ponosi koszty związane z dojazdami na wolne dni, zakupem śr. czystości i odzieży oraz podręczników.
Ale, matka nie ma decyzji o tym, że musi ponosić w ośrodku jakiekolwiek opłaty za utrzymanie dziecka. czy w takim przypadku też się należy. Proszę o pomoc. Dzięki za inf.
no tak. ja miałam taki przypadek że syn jest w hufcu, ale przyjeżdża na weekendy. wystąpiłam z wnioskiem do tego hufca i mi napisali zaświadczenie że:
1. ten syn jest uczniem bla bla bla,
2. że w trakcie pobytu z wyjątkiem ferii, wakacji i przerw świątecznych ma zapewnione całodzienne wyżywienie, zakwaterowanie i opiekę
3. informację że ośrodek nie zapewnia młodzieży: bielizny i innych przedmiotów użytku osobistego, zeszytów i podręczników, środki higieny osobistej, kosztów leczenia i ubezpieczenia szkolnego, zwrotu kosztów dojazdu do i z ośrodka.
4. nadmienia się że ośrodek szkolenia i wychowania nie jest placówką, o której mowa w art. 3 pkt. 7 ustawy oświadczeniach rodzinnych z dnia 28.11.2003r.
Tak więc z tego wynika że matka ponosi koszty związane z utrzymaniem dziecka, bo musi go nakarmić w weekendy, kupić ubranie, środki higieny, książki, bilety itd.