kiedyś przy robieniu mebli do biura dostaliśmy za darmo 2 szafki pod drukarki. i teraz nie wiem, co zrobić przy inwentaryzacji, czy wykazać, że są i wprowadzić do księgi inwentarzowej., czy nie robić z tym nic. i druga sprawa, pracownik przyniósł sobie swój prywatny monitor i krzesło, bo ma wygodniejsze. i teraz też nie wiem, chyba potraktuje jakby ich nie było. co o tym sądzicie?
i jeszcze jedno, jak likwidujecie sprzęt, tzn. komputery, czajniki, tzn. elektronikę. ja kiedyś miałam protokół z firmy utylizacyjnej. ale może jest jakiś prostszy sposób.
1.jeżeli nie wyceniłas szafek to nanies je ilosciowo na stan
2.przy spisie musisz spisać krzesło i monitor i w uwagach napisać ze to własnosc prywatna
3. też protokół z utylizacji
mam jeszcze jedno pytanie, jak stawiam w stan likwidacji księgowe komputer (Wn 072, Ma 013 i Wn pozabilansowo 09) to czy razem z wartościami niematerialnymi i prawny,mi, czyli programy komputerowe? i wtedy też byście wyksięgowali 072, 020 i 09?
sa przypisane do tego komputera, który będzie postawiony w stan likwidacji księgowej. tzn. jest nieużywany ale jeszcze w jednostce. i te programy sa tylko na nim i z nim skończą kiedys swój żywot