IOD (ABI) w OPS, GOPS jakie zadania, dokumenty

Wybrane tematy:
umowa-ochrona danych przeniesienie Kadr OPS do innej jednostki Bardzo proszę o pomoc -dokumentacja zgodna z RODO umowa powierzenia z osobą z którą popisujemy umowę zlecenie Udostępnianie danych osobowych zniszczenie dok. archiwum a umowa powierzenia
ODPOWIEDZ
malawi
Stażysta
Zajmuję się: FA/KDR
Kontakt:

IOD (ABI) w OPS, GOPS jakie zadania, dokumenty

Post autor: malawi »

Czy w GOPS, OPS, MOPS macie ABI?
Ja mam zajmować się tym tematem i proszę o wskazówki jak ma wyglądać praca ABI w OPS.
Jakie przygotować dokumenty itp.
Proszę o pomoc bo do szkolenia jeszcze mam sporo czasu a jest to dla mnie nowy temat.
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Re: IOD (ABI) w OPS, GOPS jakie zadania, dokumenty

Post autor: Ojciec76 »

Tu poczytaj najpierw, czy możesz pełnić ta funkcję:
https://abi.giodo.gov.pl/inspektor-ochr ... cje-ogolne
Solitudo cordis,
Solitudo animae
malawi
Stażysta
Zajmuję się: FA/KDR
Kontakt:

Post autor: malawi »

pomoże ktoś?
Pa_Ula
Praktykant
Zajmuję się: IOD
Kontakt:

Post autor: Pa_Ula »

25 maja ABI przejdzie do historii i zastąpi go IOD.
malawi pisze:Jakie przygotować dokumenty itp.
Polityka bezpieczeństwa; Instrukcja zarządzania systemem informatycznym; Rejestr czynności przetwarzania; Ocena ryzyka dla wolności i praw osób, których dane dotyczą; Ocena skutków dla ochrony danych osobowych; Indywidualne upoważnienia do przetwarzania danych osobowych; Indywidualne zobowiązania do zachowania danych oraz sposobu ich zabezpieczania w tajemnicy; Ewidencja osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych - zgodnie w wymogami RODO.
Do tego dokumentacja samokontroli. Na tę chwilę jest to dokumentacja sprawdzeń, jednak po nowelizacji UODO zapewne ulegnie to zmianie.
Do 25 maja obowiązywać będzie jeszcze dokumentacja rejestracyjna: zgłoszenie powołania/odwołania ABI do rejestracji GIODO; zgłoszenie zbioru do rejestracji GIODO; rejestr zbiorów danych osobowych.
ODPOWIEDZ