istny obłęd- moja i tylko moja wina. Co teraz?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lip 2009, 14:32

pani skonczyla 75 lat w kwietniu nie zgłosiła tego do nas, gdy przegladalam jej akta w czerwcu po wyplacie przypadkiem okazalo sie ze nie powinnam placic jej pielegnacyjnego poniewaz przysluguje je dodatek. Wszczelam postepowanie i wszystko pokolei ale nie wydalam jeszcze decyzji o nienaleznie pobranym zasilku i zapomnialam zawiesic wyplaty w programie. Zauwazylam, ze wyplacilam jej rowniez w lipcu a nie powinnam bo o sprawie juz wiedzialam. Co teraz??
~asia

Napisano: 27 lip 2009, 14:53

och jeny to współczuje ale człowiek uczy się na błedach, to jej wydasz do zwrotu za te miesiące co nienależnie pobrał to uchyliłaś jej decyzję a program puścił wypłatę za lipec??
~malwina

Napisano: 27 lip 2009, 15:11

wlasnie zapomnialam uchylić wydalam tylko postanowienie..a pani i tak nie przyszla. a postanowienie wydalam z data 6 lipca a wyplaty byly 23 lipca. Pani pomysli ze jestem jakas nienormalna.
~asia

Napisano: 27 lip 2009, 15:29

nie ty jedna masz takie pomyłki, a skoro nie uchyliłaś jej decyzji to chyba nie mogłaś zatrzymać świadczeń w programie sama bez decyzji to my wiemy że tak można zrobić, ale przepisy stanowią inaczej. teraz jak minie termin uchylisz jej od sierpnia i zobowiążesz do zwrotu po tym jak sie uprawomocni decyzja uchylająca, tak mi się wydaje że nie ma takiej tragedi bo przepisy tak stanowią>
~malwina

Napisano: 12 sie 2009, 2:15

powinnaś była najpierw wszcząć postępowanie w sparwie uchylenia decyzji, a Ty nie uchyliłaś a już wszczełaś postępowanie w sprawie nienależnych? Jak będziesz uchylać w sierpniu, to tak jak pisze malwina - od sierpnia będzie wstrzymana wypłata. W sentencji napisz że uchylasz decyzję z dnia nr, a w uzasadnieniu, że uchylenie decyzji następuje ze skutkiem od kwietnia 2009r.
Jak się nie odwoła to wszczynasz postępowanie w sprawie ustalenia, że zasiłek wypłacony od kwietnia do lipca był należny itd.
~ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x