IZYDA – Windykacja nienaleznie pobranych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 gru 2016, 16:15

Pytanie do wszystkich osób pracujących na Izydzie/Amazisie, jak u Was wygląda procedura windykacji NP świadczeń w programie? Gdy mamy NP za jeden miesiąc program liczy sobie wszystko w miarę prawidłowo, schody zaczynają się gdy świadczeń nienależnych jest za kilka miesięcy lub są rozłożone na raty, wtedy dodając nowe zdarzenie by policzyć odsetki od NP wychodzą kompletne bzdury.
INFO-R delikatnie mówiąc nie jest szczególnie pomocny, więc ogromna prośba dla obeznanych z IZYDĄ lub AMAZISEM o wskazówki jak to prawidłowo zrobić w programie.

Drugie pytanie tyczy się rozłożenia na raty NP. Czy odsetki liczycie na dzień wydania decyzji o NP i rozbijacie je razem z należnością główną na raty, a potem doliczacie do tego odsetki bieżące, czy dzielicie tylko należność główna i doliczacie odsetki na dzień wpłaty każdej z rat?

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki :)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 07 gru 2016, 15:31

Podbijam.
Korowiow
VIP

Napisano: 07 gru 2016, 15:34

1. nie potrafię tego zrobić w programie i mu nie ufam pod tym względem. Da się to zrobić chyba jedynie w Nemezisie;
2. każdą wpłatę rozbijam na należność główną i odsetki. W decyzji o ratach wpisuję dwie opcje (w zależności od ustaleń z klientem):
a. ustalam np. raty w wysokości po 100 zł do całkowitej spłaty (w kwocie 100 zł jest należność główna z odsetkami);
2. ustalam raty w wysokości 100 zł należności głównej plus odsetki na dzień spłaty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2016, 11:01

Nie wiem jak w Izydzie ale w takim samym Amazisie wychodzą kompletne bzdury przy wyliczeniach.
Więc nie radziłbym Ci się SD kierować w ustalaniu jakiejkolwiek kwoty... jedynie ręcznie później uzupełnij SD o wyliczone dane.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 08 gru 2016, 13:05

Serdeczne dzięki za pomoc :)
Korowiow
VIP

Napisano: 10 sty 2019, 14:07

Mam taką sytuację: Pani jest mi winna 3000 zł nienależnie pobranych świadczeń 500+.
Nie pobiera już świadczeń. Zgodziliśmy się żeby płaciła w ratach. Obliczyłam jej odsetki na konkretny dzień spłaty od poszczególnych 500 zł. Pierwszy 1000 zł plus odsetki miała wpłacić 7 stycznia. Wpłaciła ale tylko 1000 zł bez odsetek. Co teraz?

Ogólnie ja liczę odsetki tak:
np. Mam nienależne 500 zł za maj. Liczę odsetki od 1 czerwca do dnia spłaty, wychodzi np 23 zł.
potem mam nienależne 500 zł za czerwiec i liczę odsetki od 1 lipca do dnia spłaty i wychodzi np 19 zł. itd
Dodaję sobie dwie pięćsetki i odsetki ww od tych dwóch pięćsetek i to ma wpłacić w ten dzień.
Czy ja to dobrze robię?
Czy powinno być tak, że powinnam obliczyć wszystkie odsetki za całe 3000 i najpierw to ściągnąć?
W tej sytuacji gdzie pani mi wpłaciła bez odsetek to mam wziąć odsetki z tego tysiąca i że spłaciła należności głównej 960 zł i z tego ma jeszcze 40 zł długu od którego nadal rosną odsetki?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2019, 10:13

Ja w Izydzie jeśli mam rozłożone na raty robię windykacje np. 300 zl. i od tego naliczam odsetki na dzień spłaty lub potrącenia. Nie wiem czy dobrze, może się mylę :o ?
Czyscioszka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 9:39
Zajmuję się: ŚW, Czyste Powietrze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem