ustalona koordynacja, a zmiana sytuacji- help - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 gru 2016, 19:04

Witajcie. Mam mały dylemat i proszę o poradę.
Małżeństwo, dwójka dzieci. Wniosek z kwietnia, mąż pracuje za granicą, kobieta praca w PL. Wniosek poszedł do ROPSu i we wrześniu wróciła decyzja o odmowie SW na pierwsze dziecko (przekroczenie dochodu), a na drugie dziecko świadczenie zostało przyznane. W uzasadnieniu standardowo, że Polska jest krajem pierwszeństwa, ponieważ w sytuacji gdy oboje z rodziców wykonują działalność zawodową (mąż w Niemczech, żona w Polsce), to decyduje miejsce zamieszkania dzieci. Ok sprawa jakich wiele, od września wypłacamy na drugie dziecko. Z dniem 30.11 Pani przestaje pracować, nie łapie się na zasiłek dla bezrobotnych, obecnie załatwia ubezpieczenie u męża. Także skoro pani już nie pracuje to chyba polska przestaje być krajem pierwszeństwa. To moja pierwsza taka sytuacja i nie wiem jak zrobić. Czy Pani ma wysłać do ropsu informację o zmianie sytuacji czy my z urzędu musimy podjąć jakieś kroki? Co robicie w takich sytuacjach?
Roni

Napisano: 06 gru 2016, 10:56

pani ma obowiazek poinformowac o zmianie ...moze wyslac kopie swiadectwa pracy bezposrednio do marszalka,ale moze tez przyniesc je do ciebie i ty mozesz je marszalkowi wyslac informujac o zmianie w sprawie, w ktorej wydal decyzje ...no w kazdym razie marszalek ma je dostac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 gru 2016, 11:03

miałam podobną sytuację, przyjęłam dokumenty i odesłałam świadectwa do ROPS, teraz czekam co ustalą. Świadczenie wypłacam nadal, nie mam podstaw, żeby wstrzymać.
nowa11

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x