jak długo ... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 gru 2008, 13:57

jak dlugo czeka sie na decyzje w spr oddania ninaleznie pobranych.nie zdążyłam donieść zaświadczenia z pracy ,że przerwałam wych i mi wypłacono jeden zasiłek,czekam na stosowne decyzje juz 3 mies i nie moge sie doczekac,nie weim co w tej syt zrobić,wszystkie dokumenty dostarczyłam do mops,
~beata

Napisano: 17 gru 2008, 14:37

Być może po dostarczeniu dochodu uzyskanego dalej kwalifikuje się Pani do zasiłku i dlatego nie ma decyzji.
Chyba że wypłacono nienależnie dodatek z tyt. przebywania na urlopie wychowawczym?
~Krycha

Napisano: 17 gru 2008, 14:55

tak chodzi o wychowawczy,potem dostarczyłam tez o rodzinny,ale z tym zdazyłam i decyzję mam
~beata

Napisano: 17 gru 2008, 14:57

ze sie nie nalezy
~beata

Napisano: 17 gru 2008, 15:18

Od jakiej daty wróciła Pani do pracy?
W przypadku gdy dochód rodziny powiększony o uzyskany przekracza kryterium dochodowe to świadczenia nie przysługują od miesiąca następującego po pierwszym pełnym miesiącu od uzyskania dochodu.
Jeśli wróciła pani do pracy w np. 23.XI to dochód za pełny miesiąc dostarcza Pani w styczniu za grudzień i od stycznia nie przysługuje rodzinne. Natomiast dodatek przysługiwał do 22.XI. Jeśli w listopadzie pobrała Pani pełną kwotę dodatku czyli 400 zł to nienależnie pobrane będą od 23.XI i są do zwrotu. Na to powinna Pani otrzymać decyzję.
~Krycha

Napisano: 17 gru 2008, 23:23

wróciłam do pracy 08.09 przerywając wych. ,dostałam zasiłek za cały miesiąc,o tym,żęe mi sie nuie nalezy mam juz decyzje,ale nic nie jest wspomniane o zwrocienienaleznie pobranych czy wyplaconych.jestem swiadoma,że musze oddac i wnerwia mnie to ,że jeszcze mi nie napisali ile i do kiedy,w decyzji o tym nie bylo słowa,nie chce płacic odsetek tylko dłatego,że tak długo to trwa...,
w sumie to tylko dłatego nie zdążyłam ich na czas powiadomic bo ktos na tym forum poraził mi iśc i złozyc oświadczenie ,że przerywam wych,poszłam ale u mnie w mops zazadali zaswiadczenia od pracodawcy,moje oswidczenie nie wystarczało
~beata

Napisano: 18 gru 2008, 10:49

a może wypłacili ci tylko za te kilka dni i nie będzie nienależnie pobranych, dlaczego pytasz no forum zamiast zapytać w MOPSie?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2008, 10:54

Jeśli dochód uzyskany z miesiąca października przekracza kryterium to zasiłek rodzinny nie przysługuje od listopada. Dodatek przysługiwał do 07.09 w wysokości 93,30 zł. Do zwrotu jest 306,70 zł. Dlaczego nie wydano Pani decyzji? Dziwne. Poza tym na Pani wniosek o zaprzestanie wypłaty dodatku powinno się zakończyć wypłatę świadczenia.
Każda decyzja może być zmieniona za zgodą strony - art 155 kpa.
~Krycha

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem