jak interpretujecie ten zapis? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 lis 2013, 11:21

Zgodnie art. 5 ust. 4b ustawy o świadczeniach rodzinnych w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby
uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.

chodzi mi o ten zapis

jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
~adi

Napisano: 27 lis 2013, 11:34

zaswiadczenia z us za 2012 matka ma dochod z pracy ojciec np. nie, przy składaniu wniosku mówi, że od listopada 2013 pracuje - to przynosi zaświadczenie i ten dochód mu doliczamy
~- ja

Napisano: 27 lis 2013, 11:38

a ja myślę że adi chodziło o coś innego

że np strona traci pracę 15 listopada w firmie X - przychodzi do nas 20 listopada i my ustalajac mu prawo do śr w dniu np 20 listopada nie wliczamy mu dochodu z pracy w firmie X, bo na dzień ustalania prawa juz tej pracy nie ma,

ja to tak rozumiem
~aśka

Napisano: 27 lis 2013, 11:42

jeśli traci pracę w listopadzie to przynajesz od nastepnego miesiąca czyli od grudnia
~Dorcia

Napisano: 27 lis 2013, 11:43

mi chodzi o uzyskanie dochodu w 2013 r.

jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
~adi

Napisano: 27 lis 2013, 12:19

mi chodzi o uzyskanie dochodu w 2013 r.

~adi

Napisano: 27 lis 2013, 13:12

ustalasz prawo do swiadczen w listopadzie - i wtedy dochod uzyskany w roku 2013 doliczasz tylko wtedy kiedy jest on osiagany nadal...jezeli nie jest (bo np pracowal tylko od maja do pazdziernika) - to nie bierzesz go pod uwage
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem