jak jest u Was? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 25 lis 2013, 15:48

jak to jest w innych ośrodkach...czy po spłacie przez dłuznika/komornika danego okresu świadczeniowego np 11/12 wysyłacie jakąś informację do dłuznika?

moja poprzedniczka wystawiała decyzję na podst. art 104 KPA i art 27 ust o FA ze umarza postepowanie w sprawie zwrotu .... w okresie od...do...

czy inni też tak robią?
radczyni prawna powiedziała mi ze to jest jej zdaniem przerost formy nad treścia i że nie trzeba tego robić.
proszę o pomoc :)
~aniaaaaaaaaaaaaa

Napisano: 25 lis 2013, 15:50

ja też wystawiałam identyczną decyzję
~anita

Napisano: 25 lis 2013, 16:37

wystawiałaś? a teraz też to stosujesz?
proszę niech się ktos jeszcz wypowie. czy musi byc taka decyzja?
~aniaaaaaaaaaaaaa

Napisano: 25 lis 2013, 17:01

zgadzam się z prawnikiem ...

ja jak wszystko spłacone to nie wszczynam postępowania
~Ewa

Napisano: 25 lis 2013, 17:57

Miał decyzję do zwrotu.
Jak zwrócił to znaczy, że wykonał decyzję.
Po wpłacie tylko informuję, że dług w związku z wpłata wynosi 0,00
~Anka W.

Napisano: 25 lis 2013, 18:43

Aniu- twoja poprzedniczka umarzała niby jakie postępowanie? Kazde ale to każde postępowanie kończy sie wydaniem decyzji. Postępowanie w sprawie zwrotu zostało zakończone wydaniem decyzji o zwrocie. Koniec i kropka. Jak Pan był łaskaw zapłącic to znaczy,że wykonał, zastosował sie do decyzji. Tyle.
Twoja koleżanka wystawiała decyzję na zakończenie jakiego postępowania? Ot zagadka.
Nie dość,ze przerost formy nad treścia to do tego totalnie bez sensu, bez podstawy prawnej wpgóle BEZ dennie bezsensu
~behemot

Napisano: 26 lis 2013, 10:50

dla mnie to też było dziwne działanie dlatego skontaktowałam się z nasza radczynią prawną i ta stwierdziła dokładnie jak wyżej-bezsensu..
ale czy w takim wypadku informuję US o zmienie zaległości-jeżeli wcześniej wystawiony był TW?
~aniaaaaaaaaaaaaa

Napisano: 26 lis 2013, 10:51

Aniu W. czy możesz wrzucic wzór pisma jakie wysyłałaś do dłuznika ze ma 0? :) stosowałaś jakies podtawy prawne?
~aniaaaaaaaaaaaaa

Napisano: 26 lis 2013, 11:43

XXX, dn. XXX r.
Znak: xxxxx
Pan
XXXXX
XXX
XXXXX

Informacja

Dotyczy: zwrotu należności przez dłużnika alimentacyjnego

Dnia XXXX-r. wydana została decyzja XXXXX w sprawie zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego należności z tytułu otrzymanych przez osobę uprawnioną XXXXX świadczeń z funduszu alimentacyjnego w okresie świadczeniowym XXXXX w wysokości XXXX + odsetki.
Dnia XXXXX roku na konto tutejszego Ośrodka wpłynęła kwota w wysokości XXXXX wpłacona przez Pana XXXX tytułem spłaty zadłużenia wynikającego z powyższej decyzji.
Zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2009r. nr 1 poz. 7 z późn. zm.) dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami. Wpłacona kwota przez dłużnika alimentacyjnego rozliczona została w następujący sposób:
 XXX zł jako należność główna
 XXX zł jako odsetki.
Dokonaną wpłatą dłużnik alimentacyjny pokrył całkowicie zobowiązania wynikające z tytułu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych osobie uprawnionej Mateuszowi Krygierowi w okresie świadczeniowym XXXX.
W związku z powyższym Pan XXXX na dzień dzisiejszy nie posiada zadłużenia z tytułu wypłaconych na podstawie ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.2012.1228 ze zm.) świadczeń z funduszu alimentacyjnego z w/w okresu świadczeniowego.

Otrzymują:
1. Adresat,
2. A/a.

Do wiadomości:
1. Komornik
2. OWD
~Anka W.

Napisano: 26 lis 2013, 11:49

bardzo dziękuję Aniu W. :)czy w tymmprzypadku piszecie do US o zmienie zaległości jeżeli wystawiony był TW?
~aniaaaaaaaaaaaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x