jak jest u Was z rozliczniem wpłat ?? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 lip 2015, 9:58

Witajcie, jako pracownik fa rozpisuję wpłaty dłużnika na należność główna i odsetki (60%, 20%, 20%) i przekazuję do księgowości. Jako datę wpłaty przyjmuję datę jaką wskazuje mi komornik na przelewie.
I tu się zaczyna problem: zdarza się, że komornik ściągnął pieniądze w poprzednim miesiącu i przekazał w następnym (np. komornik wskazał mi datę 29.05.2015 a kasę przekazał 01.06.2015)
ksiegowa twierdzi ze ma zamknięty miesiac i powinnam rozpisywać wpłaty wg. daty wpływu na konto urzędu
jak to jest u Was ??
aja

Napisano: 02 lip 2015, 10:15

u nas nalicza sie odsetki od daty z jaka komornik wyegzekwował od dłuz nika, komornik podaje ye date a date, wpływu na rachunek ujmuje na rozliceniu do księgowosci i wszystkie zestawienia i rozliczenia miesiąca sa z data wpływu na rachunek, a księgowa potem ksieguje i przekazuje i z data przekazania ida dane do sprawoznania
GRAS

Napisano: 02 lip 2015, 11:09

nie bardzo rozumiem GRAS, ja na rozliczeniu podaję datę wływu na rachunek ale w programie mam jednak datę np. majową i nie zgadza mi się to z księgowością
aja

Napisano: 02 lip 2015, 11:38

rozumiem, ze masz sygnity, więc tam sa trzy daty, data zwrotu,data wpłynięcia na rachunek,data księgowania, to wpisuje, jak wprowadzam zwrot, dalej jest data przekazania środków , wpisuje jak księgowa zrobi przekazanie,nie bardzo tez rozumiem jaki masz problem, najwazniejsze jest żeby odsetki były naliczone na dzien, w którey komornik wziął kase od dłuznika, a z kwotami w rozliczeniudo sprawozdania dostosowuję sie do ksiegowej, teraz tez mam taki przypadek, że juz zrobiłam rozliczenie na koniec czerwca a pierwszego lipca dopiero mogłam wydrukowac przelew od komornika z data 30 czerwca, zrobię więc rozliczenie w lipcu ale date wykażę 30.06 .a księgowa i tak zaksieguje w lipcu , no to tak , nie wiem czy o tym samym problemie mówimy, jakby nie to może ktos inny doradzi
GRAS

Napisano: 02 lip 2015, 12:08

mam nemezis i tu nie ma pola manewru datami. w okienku wpłaty wprowadzam datę jaką wskazuje mi komornik aby prawidłowo naliczyć odsetki i chyba nic już sie z datami nie wykombinować, moze ktos się jeszcze wypowiedzieć ??
aja

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x