Witam,, chciałabym sie dowiedzieć jak księgujecie zasiłki dla opiekunów, czy to na osobnych kupkach??? Czy wszystko razem ze świadczeniami??? Bo u mnie jest wszystko razem i nie wiem czy dobrze robimy???<<<
Ja rozdzielam. Mam wprowadzaną dodatkową analitykę z podziałem na rodzaje świadczeń. Dla mnie jest to dużo wygodniejsze przy robieniu sprawozdań i na pewno mniej pracochłonne niż wówczas, gdy wszystkie świadczenia miałam wrzucone w jeden worek...
do księgowej 355
czy masz plan na poszczególne rodzaje świadczeń ?
a co z kosztami 3% tez masz analitykę na poszczególne paragrafy?
I jeszcze jedno pytanie czy plan na analityka masz wprowadzony zarządzeniem Wójta czy robisz sama PK i rozdzielasz
na poszczególna świadczenia i koszty 3%
w sprawozdaniu o wydatkach jest jeden paragraf wiec nie wiem co z tym planem zrobić.
do xxxx
W polityce rachunkowości mam zapis,że konto wydatkowe 130 posiada analitykę: dział-rozdział-paragraf-typ wydatku (własne, zlecone itp.)-rodzaj wydatku. W pozycji "rodzaj wydatku" wprowadzam nazwę świadczenia.... Jeżeli chodzi o 3% nie rozbijam na poszczególne świadczenia. Plan mam z kolei mam wprowadzony tylko do paragrafu (bez rozbicia na poszczególne świadczenia).
ja osobno potem łatwiej do sprawozdań przecież robi się każde oddzielnie i nie muszę już kombinować bo mam czarno na białym i potrafię dane udokumentować wg analityki na kontach księgowych