jak ktoś ma ZR to do wniosku na 500 nie trzeba żadnych dokum - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 kwie 2016, 10:07

u nas praktykujemy w ten sposób, że jeżeli ktoś pobiera zasiłek rodzinny i są w teczce wszystkie dokumenty /oświadczenia o dochodzie niep. opodatkowaniu, ośw. o wielkości gospodarstwa rolnego itd... / to do wniosku o 500 zł już nam nie wypełniają tych oświadczeń, jest goły wniosek.
Czy tak jest prawidłowo?
to ja

Napisano: 08 kwie 2016, 10:20

Jak najbardziej prawidłowo, bo organ jest już w posiadaniu tych dokumentów. Powielanie dokumentów to działanie lekko bezmyślne + zmuszanie klientów do wypełniania tego samego bez zmiany w sytuacji dochodowej. Dziwię się, że pracując w SR zadajesz takie pytania. No chyba, że jesteś stażystą? To wtedy możliwe. Też mam taką jedną pod swoją opieką.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2016, 10:28

Tak wszystko masz w Zr, gorzej jak ktoś przestanie pobierać ZR a będzie pobierał 500+. Teczka z ZR pójdzie do archiwum a w razie kontroli życzć miłego odkopywania w archiwum
mwr

Napisano: 08 kwie 2016, 10:37

mwr
Trzeba o tym pamiętać. Niektóre ośrodki w momencie prowadzenia postępowania przez inne osoby udostępniają teczki z SR i oświadczenia są kserowane za zgodność ale tam, gdzie wszystkie świadczenia prowadzone są przez te same osoby i dokumenty sąsiadują w szafach lub nawet w tych samych segregatorach/teczkach, to nie ma sensu ich powielać. Można robić notatki, gdzie dokumenty się znajdują a można to też robić na 10 innych sposobów w zależności od sytuacji.
To nie zmienia faktu, że dane zawarte w oświadczeniach są już w zasobach organu i fakty są organowi znane.
Dziwi mnie, że pracownik pyta o tak oczywiste rzeczy. Realizując ustawę powinien już ją znać na pamięć.
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2016, 10:38

O czym trzeba pamiętać?
mwr

Napisano: 08 kwie 2016, 10:39

O kontroli ;)
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2016, 10:58

No właśnie więc ja wolę mieć wszystko to co potrzeba w teczce 500+. Nie każę przecież ludziom jeździć po US czy ZUS. Każdy dokumenty ma w domu. Więc nie przesadzajmy z tymi udogodnieniami. Nie widzę problemu w doniesieniu potrzebnych dokumentów tak żeby było wszystko w komplecie
mwr

Napisano: 08 kwie 2016, 11:13

To pewien rodzaj nadgorliwości.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było wszystko w teczce na SW. Po prostu po wyjściu klienta odszukujesz teczkę SR lub FA i kopiujesz potrzebne dokumenty potwierdzając je za zgodność z oryginałem. Zgodnie z ustawą jesteś w posiadaniu tych danych i nie ma konieczności ani obowiązku uzyskiwania ich jeszcze raz od klienta.
Jeśli postępowanie w sprawie SW prowadzi koleżanka z drugiego biura, to jest taka sama zasada.
Pytanie zasadnicze, po co sobie utrudniasz i tak już żmudną pracę?
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2016, 12:00

W teczce ZR mam kopie potwierdzone pieczątką więc nie zrobię ksero z ksero. Czy to jest utrudnienie jak klient przyniesie dokumenty w których jest posiadaniu. Nie utrudniam sobie, jest to na pewno bardziej pracochłonne ale wolę tak żeby potem mieć porządek w teczce
mwr

Napisano: 08 kwie 2016, 12:16

Jak masz coś potwierdzone za zgodność a jesteś organem prowadzącym postępowanie to nie ma żadnego problemu dokonać kserokopii i jej nie potwierdzać, skoro zostało to już poczynione. Od tego są notatki służbowe lub protokoły (ale to już przegięcie), jak chcesz być bardzo w porządku, to robisz adnotację, że oryginał kopii potwierdzonej za zgodność znajduje się tutaj i tutaj.
Kontrole nie czepiają się takich sytuacji, przeszłam ich mnóstwo zarówno w SR i FA postępuję w taki właśnie sposób i jest to jak najbardziej prawidłowe.
Poczekaj, aż trafi Ci się klient znający przepisy i udowodni nadgorliwość organu.
Idąc tym tokiem myślenia możesz od niego równie dobrze żądać doniesienia zaświadczenia o fakcie braku złożenia wniosku do innego organu (do wyboru, do koloru - o zgrozo!) i uważać, że skoro ma blisko, skoro ma samochód a Ty chcesz mieć porządek w dokumentach i na domiar złego empatia nie działa - to sobie tak możesz zrobić.
Po to są te wszystkie zmiany w ustawie, po to wprowadza się ułatwienia nie tylko dla klientów ale również (przede wszystkim) dla nas, żeby to stosować.
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x