jak liczyc alimenty

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
gops1199
Stażysta
Zajmuję się: FA ŚR DO
Kontakt:

jak liczyc alimenty

Post autor: gops1199 »

Dzien dobry. Mam wniosek o FA. Pani składa poraz pierwszy, wyrok z sierpnia 2021 zasadzajacy alimenty od lutego 2021. zaswiadczenie od komornika ze prowadzi postepowanie od wrzesnia 2021 i jest to egzekucja bezskuteczna. co z alimentami luty - sierpien 2021? liczymy jak na wyroku i doliczamy do dochodu?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: jak liczyc alimenty

Post autor: Ewcia85 »

Mam podobny problem. Proszę powiedcie jak robicie.
Kobieta ma zasądzone alimenty 2000 zł od sierpnia 2022, egzekucja u komornika wszęta w lutym 2023. Twierdzi ze nic nie otrzymała w tym czasie.
Czy liczyć dochód zgodnie z wyrokiem sądu od sierpnia 2022 czy przyjąć oświadczenie od strony ze w tymczasie nic nie otrzymała.
Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

oświadczenie pod odpowiedzialnością karna
KROPUNIA
Stażysta
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
Kontakt:

Post autor: KROPUNIA »

Ja proszę w takich sytuacjach wierzycieli o oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, bo tak jak piszecie może być różnie. Ostatnio miałam wierzycielkę: wyrok z kwietnia 2022r. a u komornika sprawa dopiero w tym roku. Poprosiłam o oświadczenie, bo tatuś nie płacił zgodnie z wyrokiem tylko jak mu się chciało. Pani przedstawiła także do oświadczenia stosowne dowody wpłaty, których suma była mniejsza od tej, którą obliczyłaby tylko na podstawie wyroku sądu.
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

ja biorę ksero wniosku o egzekucję, tam jest napisane za jaki okres żąda egzekucji alimentów.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
ODPOWIEDZ