jak liczyć becikowe po zmianach ustawy - utrata/uzysk - spra - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 lip 2017, 14:26

moi drodzy. wyczytałam właśnie, że nowe przepisy odnośnie utraty i uzysku dochodu nie dotyczą becikowego. no rozumiem, że jak ktoś przyjdzie i powie ze obecnie utracił prace to mi to wystarczy i mu wypłacę jednorazowo świadczenie. ale jeżeli przyjdzie osoba, która 5 m-cy temu utracila prace i po 2,5 miesiacach jednak wrocila do pracy. to liczę jako utrate i uzysk czy ciaglość??? a jezeli ta osoba pobiera tez rodzinne. to w rodzinnym bede liczyla inaczej i w becikowym inaczej? nie rozumiem tego za bardzo...
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 24 lip 2017, 14:29

utrata/uzysk
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2017, 14:42

ale co "utrata/uzysk"? może bardziej rozwiniesz wypowiedź ?
Iza11
Referent

Napisano: 25 lip 2017, 13:12

wg mnie rozumujesz poprawnie, tylko, że na chłopski rozum jest to nie pojęcia że jak strona złoży jednocześnie na becik i rodzinny to do rodzinnego przeliczysz utratę i uzyskanie (art. 5c) a do becika już nie.
Mokka
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 15:06
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 25 lip 2017, 14:36

w art. 15 ust. 2 jest mowa że "becikowe" przysługuje jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty...
A pojęcie dochodu członka rodziny reguluje art. 3 pkt 2a - który w nowym brzmieniu uwzględnia art. 5 ust. 4c... Mam wątpliwości czy do becika podlega on wyłączeniu.
W końcu pojęcie dochodu jest takie samo do całej ustawy o ŚR
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 25 sie 2017, 15:03

ale Ministerstwo nawet na szkoleniu mowilo że do becika się to nie liczy.....
jak juz ktoś to ogarnął to może się podzielic wiedża jak dokladnie to rozumiec:P
Iza11
Referent

Napisano: 25 sie 2017, 15:08

Iza11 pisze:moi drodzy. wyczytałam właśnie, że nowe przepisy odnośnie utraty i uzysku dochodu nie dotyczą becikowego. no rozumiem, że jak ktoś przyjdzie i powie ze obecnie utracił prace to mi to wystarczy i mu wypłacę jednorazowo świadczenie. ale jeżeli przyjdzie osoba, która 5 m-cy temu utracila prace i po 2,5 miesiacach jednak wrocila do pracy. to liczę jako utrate i uzysk czy ciaglość??? a jezeli ta osoba pobiera tez rodzinne. to w rodzinnym bede liczyla inaczej i w becikowym inaczej? nie rozumiem tego za bardzo...
no to oznacza, ze w beciku ma utrate dochodu z tego co 5 miesiecy temu utracil i ma uzsyk z tego co 2,5 miesiaca po utracie uzyskal:D czyli do becika policzysz mu dochod za drugi miesiac z tej umowy, ktora jest teraz a utracisz dochody z umowy, ktora sie skonczyla(mimo ze nie minelo 3 miesiace i wrocil do tego samego pracodawcy), natomiast w rodzinnym juz policzysz inaczej :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x