jak liczycie dochód uzyskany- cito

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
sylwiak019
Praktykant
Zajmuję się: ŚW,ŚR
Kontakt:

jak liczycie dochód uzyskany- cito

Post autor: sylwiak019 »

Witam, jak w tytule jak liczycie dochód uzyskany bo zadzwonili do mnie dziś z innego ośrodka i szok. Usłyszałam, że dot tej pory brali oświadczenia stron z dochodem uzyskanym ( faktycznie otrzymanym) z rachunku bankowego. U nas od zawsze praktykujemy zaświadczenia od pracodawców, gdzie wykazane są wszystkie składniki zgodne z definicją dochodu tj. dochód to przychód pomniejszony o k.u.p, podatek należny, składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. I tak biorąc pod uwagę nasze racje to kwota faktycznie otrzymana nigdy nie zgodzi się z kwotą liczoną na potrzeby świadczeń, gdyż nie będzie grać o koszty uzyskania przychodu. Jak wy praktykujecie? Kto się myli? Jak strony mają nam oświadczać dochód, bo troszkę zgłupiałam.
Hely0207
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/SW/FA
Kontakt:

Re: jak liczycie dochód uzyskany- cito

Post autor: Hely0207 »

strona może przedłożyć zaświadczenie bądź oświadczenie co woli
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

my też preferujemy zaświadczenie - jak już bardzo nie udaje się załatwić to ostatecznie oświadczenie
sylwiak019
Praktykant
Zajmuję się: ŚW,ŚR
Kontakt:

Post autor: sylwiak019 »

Już sama forma jest mniej istotna bo obydwie są dopuszczalne. Bardziej mnie martwi to iż inny ośrodek przyjmuje oświadczenia lub zaświadczenia z kwotą wynagrodzenia z rachunku bankowego czyli faktycznie wypłaconego. U nas praktykowaliśmy definicję ustawy czyli wynagrodzenie za dany miesiąc musiało być jeszcze obcięte o koszty uzyskania przychodu i ta kwota nie jest zgodna z wysokością przelewu bankowego od pracodawcy.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

i wy robicie prawidłowo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ