Witam,
nie wiem jak rozgryźć tę sprawę:
Rodzina (mama, tata, troje dzieci do 18 r.ż.), w której mąż przebywał poza granicami kraju składa wniosek an 2018/2019. Wniosek został wysłany do koordynacji, przyszła decyzja n drugie i kolejne dziecko - przyznanie do końca okresu zasiłkowego.
Ta sama matka składa kolejny wniosek w styczniu tylko na pierwsze dziecko i oświadcza, że mąż już za granicą nie przebywa (przebywał do 31.12.2018 r.) i że nie mają żadnych dochodów.
Przyznajemy świadczenie tylko na pierwsze dziecko od stycznia do marca, bo kończy 18 lat, a na drugie i kolejne wypłacamy decyzją Wojewody... I wysyłamy do koordynacji oświadczenie, że mąż już nie przebywa poza granicami kraju.
W czerwcu przychodzi decyzja uchylająca koordynację z informacją, że od stycznia my jesteśmy organem właściwym do rozpatrzenia wniosku.
I co ja teraz mam zrobić?
Chyba w momencie jak kobieta złożyła oświadczenie, że mąż jest Polsce powinnam wstrzymać decyzję Wojewody i nie wypłacać? A powinnam była drugi wniosek przyjąć od kobiety na wszystkie dzieci?
No, ale tak nie zrobiłam i teraz mam wypłacone świadczenia na dwoje dzieci do marca i na jedno do maja...
A powinnam kobiecie zrobić wyrównanie od marca na to jedno dziecko i na drugie wypłacić czerwiec, (trzecie skończyło 18 lat) jak to teraz ogarnąć, ktoś może ma pomysł???
Bardzo proszę...
Uchylenie decyzji Wojewody, co dalej?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Uchylenie decyzji Wojewody, co dalej?
" Chyba w momencie jak kobieta złożyła oświadczenie, że mąż jest Polsce powinnam wstrzymać decyzję Wojewody i nie wypłacać? A powinnam była drugi wniosek przyjąć od kobiety na wszystkie dzieci?" - nie, tak na pewno nie powinnaś była zrobić.
Zastanawia mnie tylko dlaczego marszałek przyznał świadczenia na drugie i trzecie dziecko (bez dochodu) do końca okresu zasiłkowego, skoro pierwsze dziecko kończyło 18 lat w marcu ? na drugie powinien był przyznac tylko do końca miesiąca, w którym pierwsze konczyło 18 lat...
Teraz musisz rozpatrzeć ten wniosek na drugie i trzecie dziecko, wcześniej przekazany do marszałka, od momentu, kiedy zakończyła się koordynacja, czyli musisz ustalic czy świadczenia przysługiwały od stycznia i wydać decyzję..na trzecie dziecko, bez dochodu, więc od stycznia do konca okresu, a na drugie na pewno od stycznia do końca miesiąca , w którym pierwsze ukończyło 18 lat (wypłaty z decyzji wojewody zaliczasz na poczet tych, które będą przysługiwały na podstawie twojej decyzji). Zeby na to drugie dziecko (które teraz jest pierwszym dzieckiem
) , kobieta mogła pobierac świadczenie (od momentu kiedy drugie zostało pierwszym) muszą spełniać kryterium (puki co)
Zastanawia mnie tylko dlaczego marszałek przyznał świadczenia na drugie i trzecie dziecko (bez dochodu) do końca okresu zasiłkowego, skoro pierwsze dziecko kończyło 18 lat w marcu ? na drugie powinien był przyznac tylko do końca miesiąca, w którym pierwsze konczyło 18 lat...
Teraz musisz rozpatrzeć ten wniosek na drugie i trzecie dziecko, wcześniej przekazany do marszałka, od momentu, kiedy zakończyła się koordynacja, czyli musisz ustalic czy świadczenia przysługiwały od stycznia i wydać decyzję..na trzecie dziecko, bez dochodu, więc od stycznia do konca okresu, a na drugie na pewno od stycznia do końca miesiąca , w którym pierwsze ukończyło 18 lat (wypłaty z decyzji wojewody zaliczasz na poczet tych, które będą przysługiwały na podstawie twojej decyzji). Zeby na to drugie dziecko (które teraz jest pierwszym dzieckiem

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Uchylenie decyzji Wojewody, co dalej?
"Zastanawia mnie tylko dlaczego marszałek przyznał świadczenia na drugie i trzecie dziecko (bez dochodu) do końca okresu zasiłkowego, skoro pierwsze dziecko kończyło 18 lat w marcu ? na drugie powinien był przyznac tylko do końca miesiąca, w którym pierwsze konczyło 18 lat..."
Sorki, wojewoda na drugie dziecko przyznał do końca marca, źle napisałam...
Ale bardzo dziękuję za odpowiedź, konsultowałam się z mecenasem przed chwilą i identycznie mi doradził...
Byłam święcie przekonana, że ja już coś źle zrobiłam i może kobieta ma nienależnie pobrane z mojej winy, ale Mecenas powiedział, że winy to można by się doszukiwać z Wojewody strony, bo oświadczenie kobiety, że mąż za granicą nie przebywa wysłałam w styczniu, a decyzja uchylająca jest z czerwca, więc parę miesięcy im to zajęło, aczkolwiek oni swoje pewnie zbadać też musieli...
Pomijając powyższe, BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC
Sorki, wojewoda na drugie dziecko przyznał do końca marca, źle napisałam...
Ale bardzo dziękuję za odpowiedź, konsultowałam się z mecenasem przed chwilą i identycznie mi doradził...
Byłam święcie przekonana, że ja już coś źle zrobiłam i może kobieta ma nienależnie pobrane z mojej winy, ale Mecenas powiedział, że winy to można by się doszukiwać z Wojewody strony, bo oświadczenie kobiety, że mąż za granicą nie przebywa wysłałam w styczniu, a decyzja uchylająca jest z czerwca, więc parę miesięcy im to zajęło, aczkolwiek oni swoje pewnie zbadać też musieli...
Pomijając powyższe, BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Oprócz Uchylenie decyzji Wojewody, co dalej? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
sprawozdanie rzeczowo finansowe za czerwiec
urodzenie 2 dziecka w lipcu - a wniosek ?
Wniosek z czerwca rozpatrywany w lipcu
500 plus dla pełnoletnich niepełnosprawnych
żona składała na stary okres mąż na nowy
Spotkanie w MUW w sprawie koordynacji ?
Koordynacja z zmiana miejsca zamieszkania
zwrot od komornika sądowego nienaleznie pobranych
Stare decyzje po 1 lipca 2019 roku
Sygnity - szablon wydruków informacja przyznająca SW
Na jaki okres przyznać świadczenie 500+
co zrobić postanowienie, czy decyzja o umorzenie
Wypłaty od lipca czy ze spłatą?
jak liczycie dochód uzyskany- cito
Rodzice walczą miedzy sobą o pieniadze z 500 plus
Nowe postanowienie sądu co zmienia w 500 i rodz.