witam, proszę o pomoc, po raz pierwszy mam liczyć utratę dochodu a nie wiem jak, pracuje na sygnity. Pani X złożyła wniosek o z. rodzinny, na zaśw. o dochodzie za 2013 rok ma dochód w wysokości 19657, 22. w listopadzie 2014 przeszła z macierzyńskiego na wychowawczy. jak mm to policzyć? wytłumaczcie mi proszę. Dziękuje bardzo
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
po prostu w dochodzie rodziny nie uwzględniasz jej dochodu ( nie wliczasz go) i tyle. Zostaje Ci do obliczeń tylko dochód męża i na podstawie jego dochodów sprawdzasz czy rodzina kwalifikuje sie do świadczeń czy nie. No chyba ze w rodzinie były jeszcze inne dochody....
No czytam
"W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego.."
myslałam ze nie uwzględnia się doch. utraconego chodzi o to, że nie traktuje go jako utracony a skoro nie utracony to normalny. A jakie dokumenty muszę wtedy od niej wziasc poza tymi uprawniającymi do dod. z tyt. urlopu wychowawczego?sorry ale dla mnie niektóre rzeczy sa niezrozumiałe , np tp.
tak jak pisałam wcześniej. po prostu nie uwzględniasz go w dochodach rodziny za 2013rok. W obliczeniach uwzględniasz wszystkie inne dochody poza tym jednym. Nie wiem jak mam to inaczej wytłumaczyć :/
Dokumenty te które są wymagane do wychowawczego. Możesz tez wziac PIT 11 za 2013 rok zeby zobaczyć czy te wszystkie wykazane dochody w skarbówce są z tego zakładu pracy który udziela wychowawczego i ze wszystko masz do utraty ( innymi słowy czy PIT 11 pokryje sie ze skarbówką). Wychowawczy jest automatycznie utratą dochodu.
A jeszcze jedno...czy jak policzysz wszystkie dochody bez utraty to kwalifikuje sie do świadczeń?
Kajka dziękuje;)
ja to zupełnie inaczej rozumowałam ale nie mówię , że miałam racje. człowiek całe życie się uczy:):) czy li w tabelce z dochodami wpisujecie wogole 0?
tak jak licze dochod tylko jej meza to się kwalifikuja