JAK MYŚLICIE?? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 06 mar 2014, 16:17

no trochę jest to logiczne ale w ROPSie sprawy trwają czasem bardzo długo ( rok, dwa lub więcej lat ) więc do tego czasu co wypłacasz zasiłek rodzinny normalnie ?
~M

Napisano: 06 mar 2014, 16:51

\'przekazuję sprawę do ustalenia koordynacji w ROPS\'

są generalnie dwa różne przypadki.

1) Rodzinne już przyznane, babka przychodzi, że stary pojechał do Niemiec do pracy.

Występujesz z wnioskiem o ustalenie czy w przypadku rodziny X mają zastosowanie przepisy dot. koordynacji. Czekasz na odpowiedź. Działasz zgodnie z art. 23a jeśli marszałek ustali, że koordynacja zachodzi. I dopiero wtedy przekazujesz dokumenty.

2) Babka składa wniosek, w oświadczeniu pisze, że stary pracuje w Niemczech - przekazujesz od razu.

\'nie uchylam na wniosek strony dlatego\'

A to jeszcze inna kwestia - uchylasz na wniosek jak strona ma taki kaprys - nie musi podawać przyczyny.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2014, 16:53

\"w przypadku, gdy członek rodziny osoby uprawnionej...\", czy były mąż jest członkiem jej rodziny?
~iwąka

Napisano: 06 mar 2014, 16:58

no wł. \"były mąż\"..... kobietka po rozwodzie,,,,tworzy rodzinę z innym//// no..ale zrobię tak: uchylam wniosek ( na jej życzenie) i wysyłam do ROPSu ... kobiety nie wzywam, bo jak była to tylko wiedziała w jakim jest kraju...nic więcej.
~Michalina

Napisano: 06 mar 2014, 16:59

na wniosek strony wstrzymuję jej wypłatę do czasu ustalenia koordynacji żeby później nie miała do zwrotu

~ona

Napisano: 06 mar 2014, 17:02

w przypadku koordynacji nie ma znaczenia czy to obecny, były, czy też przyszły mąż - dla mnie to bzdura ale tak to jest niestety - jeśli koleś jest ojcem dziecka ma prawo do rodzinnego na nie za granicą :(

mam kila takich przypadków u siebie, konkubenci, byli mężowie, kobietki już dawno w związkach z innymi facetami
mam nawet przypadek gdzie konkubent pobiera ZR za granicą (Holandia) rodzinne na dziecko swojej partnerki

~ona

Napisano: 06 mar 2014, 18:33

\'wstrzymuję jej wypłatę do czasu ustalenia koordynacji żeby później nie miała do zwrotu \'

Nie, nie wstrzymujesz jej wypłaty, bo nie ma czegoś takiego jak \'wstrzymanie wypłaty na wniosek strony\' - możesz uchylić decyzję na wniosek strony, nawet bez powodu, ale wstrzymać wypłatę możesz tylko w przypadkach określonych w art. 28 uśr. Jak strona sobie nie życzy uchylenia to płacisz do momentu gdy ROPS ustali Ci koordynację, potem działasz zgodnie z art. 23a, jeśli Marszałek uzna NP to trudno - problem strony, nie Twój. Niestety działasz wyłącznie na podstawie przepisów, a nie tak żeby było mniej roboty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x