BDMB zawsze przyznaję Ci rację, ale tu z tym wyjechaniem na TW nie masz do końca racji. ja też liczyłam od wydatkowanych świadczeń, bo dla mnie dotacja na świadczenia rodzinne=dotacja na 85502 minus koszty obsługi. czyli dotacja na świadczenia rodzinne to dotacja tylko na samą wypłatę świadczeń. myślę, że ustawodawca do końca nie przemyślał, że można to inaczej rozumieć i jak zwykle w Polsce wpędzili się w kozi róg. Ale na szczęście przysłali nam, jak liczyć, więc teraz czy się z tym zgadzam czy nie robię tak, jak "władza" chce a dla nas to lepiej.
Już wcześniej liczyłam tak jak z tych wytycznych wynika , ale jak wytycznych nie widziałam na oczy tak do tej pory nic nie dotarło Wszystkie OPS-y je dostały?
Wrócę to tego wątku.
Zawsze liczyłam 3% od świadczeń i składek na ubezpieczenie społeczne .
Jednak wyjaśnienia dotyczące naliczeni kosztów obsługi od 500+ wykazują że 3% od otrzymanej dotacji. W ustawie za życiem wypłacanej z 85502 koszty zostały ustalone "z urzędu" przez nasz UW na poziomi 124 zł, czyli na zasadzie obowiązującej w 500+.
Dotacja 100%, w tym:
środki na świadczenia 97%,
środki na obsługę 3%.
Czyli:
Dotacja 12371,13 zł to 100%, w tym:
środki na świadczenia 97% - 12000,00 zł,
środki na obsługę 3% - 371,13 zł.
Tak liczy ministerstwo i tak należy przekazywać sprawozdania aby nie było niepoprawnych reguł.
UW nalicza inaczej traktuje środki na świadczenia (12000,00) jako 100% i od tego wylicza 3% obsługi (360,00) co daje dotację 12360,00 (w sprawozdaniach krzyczy błąd)