Jak odmówić umieszczenia w DPS? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lut 2016, 16:39

Rodzina 2 osobowa mąż i żona, mąż lat 87 już leżący ,złożył podanie o umieszczenie w DPS ( syn złożył- ojciec podpisał) , żona trochę młodsza przed 80 dosyć sprawna nie jest w stanie jak twierdzi opiekować się mężem , który wymaga całodobowej opieki ,ma depresję. Ma 2 synów , 50 - 58 lat ,jeden mieszka 40 km. od miejsca zamieszkania rodziców , drugi jest na miejscu kilka ulic dalej ,mieszka z żoną , nie pracują.
Mając taką sytuację powiedziałam ,żeby brat pomógł matce w opiece nad ojcem toż nic nie robi , powiedział ,że pomaga i wyszedł szybko z pokoju.
Jak podejść do tej sprawy , chętnie dałabym odmowę , choć SKO zapewne uchyli , może macie jakieś propozycje do uzasadnienia decyzji.
m-ka

Napisano: 22 lut 2016, 14:44

Z synem zrób kontrakt socjalny, jeżeli korzysta z pomocy społecznej. A starszemu Panu daj usługi opiekuńcze, nawet w dużym wymiarze będą tańsze od DPS, chyba, że Starszy Pan ma duże świadczenie (w co wątpię).

Pamiętaj usługi opiekuńcze to kilkaset złotych (góra), a DPS tood 2,5 tys. zł w górę.
DPSnoe

Napisano: 09 mar 2016, 15:23

Jeszcze raz wrócę do sprawy dot. dps,po przeprowadzeniu już całego postępowania są takie wnioski - człowiek który w jego imieniu niby napisano podanie o umieszczenie w dps ,w trakcie wywiadu podał ,że on nie chce iść do dps-u, jest osobą co prawda leżącą ale siada , wstaje do łazienki i jeden z synów też jest przeciwny aby oddawać ojca ,bo przychodzi i opiekuje się ,pomaga matce a żonie tego Pana w czynnościach samoobsługowych.Żona jak usłyszała ,że on nie chce iść do DPS była bardzo zawiedziona,pracownik socjalny dał kilka dni do namysłu i poszedł ponownie ,tenże Pan już wyraził zgodę (aż żal było patrzeć na Jego twarz ,przeżył w tym domu 87 lat). Drugi z synów mieszka 30 km dalej , ale jest po stronie matki i chce żeby oddać ojca ,żeby mamie było lżej, z wywiadu przeprowadzonego z nim nie będzie łożył na pobyt w DPS ojca.Dochód jego przekracza 300% kryterium .
Podpowiedzcie co mam zrobić ,bo ja chciałabym odmówić tylko nie wiem jak to ładnie uzasadnić , żal mi tego Pana.
m-ka

Napisano: 15 mar 2016, 9:23

napuścić księdza na żonkę, gdzie przysięga na dobre i złe do śmierci??????????? jak już się uprą, synkowi decyzję o odpłatności jak ma powyżej 300%
felek

Napisano: 16 mar 2016, 15:10

Jak tak koniecznie chcą tego pana umieścic to niech za niego płacą spisać umowy i nie bulą.
Iza1

Napisano: 01 kwie 2016, 13:27

Iza1 pisze:Jak tak koniecznie chcą tego pana umieścic to niech za niego płacą spisać umowy i nie bulą.
I jak piszesz ból, no jak , że też nie wstyd tak się ośmieszać, coś wspólnego z Komorowskim ???
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x