zatrzymałam prawo jazdy dla dłużnika jak teraz może je odzyskać jakich wpłat winien dokonywać miesięcznie ma zasądzone 500zł obecnie zalega około 15,000zł
mam nietypowa sytuację, dłużnik ma uchylony obowiązek alimentacyjny bo teraz to on opiekuje się dziećmi, nie ma zobowiązań alimentacyjnych, ma tylko nalezności, które zwraca (potrącenia z wynagrodzenia) na wniosek Burmistrza jest prowadzona egzekucja. Złozył wniosek o zwrot prawa jazdy. jak to się ma do zapisu ustawy, "nie mniej niż 50% bieżąco ustalonych alimentów".
Podpowiedzcie bo zgłupiałam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Zgodnie z art 2 ustawy dłużnik alimentacyjnym - oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna. Skoro wyrok o alimenty na rzecz dziecka został uchylony to czy Pan nadal posiada status dłużnik alimentacyjnego w myśl tej definicji? skoro nie jest już osobą zobowiązana do alimentów on ma tylko spłacić należności wobec OWW a nie alimenty.
To jest należność z tytułu wypłacanych świadczeń z fa a nie z tytułu alimentów. Alimenty to są świadczenia na rzecz dziecka zasądzone wyrokiem sądu a nie świadczenia wypłacanie w wyniku bezskuteczności ich egzekucji. z BIG-ów nie bo ma zaległości wobec OWW ale to nie są alimenty.