Osoba złożyła wniosek o wypłatę FA. Podjęła zatrudnienie od 13 grudnia 2023. Wypłatę za grudzień 2023r. otrzymała w styczniu 2024r. Czy mam jej liczyć dochód 0 zł za 2023r., czy jednak zrobić uzysk i wziąć dochód za styczeń 2024? Jak to zrobić żeby było dobrze?
Art.9
4a W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy jego dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
18) uzyskaniu dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
a) zakończeniem urlopu wychowawczego,
b) uzyskaniem zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych, c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej
uzyskanie dochodu czyli uzyskanie zatrudnienia (a nie wypłaty) nastąpiło w roku bazowym czyli ten artykuł nie ma tu zastosowania
Ja wliczam dochód za grudzień - jest do dochód z roku bazowego, a ustawa nie precyzuje że mogę go doliczyć pod warunkiem jak jest rozliczony. Jest dochód uzyskany w roku bazowym i jak nie jestem w stanie sama go ustalić (bo jest nierozliczony) to wzywam do przełożenia dokumentu potwierdzającego ten dochód.