Jak postąpić? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lis 2014, 11:45

Przyszedł wniosek o podjęcie działań. Dłużnik nie zgłosił się , wszczęto postępowanie. Komornik właśnie przysłał mi pismo odpowiedź odnośnie wpłat 50% przez 6 miesięcy. W piśmie wskazuje adres dłuznika w sąsiedniej gminie. Rozmawiałam z komornikiem i twierdzi że to aktualny, z rozmowy telefonicznej z bratem dłuznika wynika że dłuznik mieszka w sąsiedniej gminie.
Co w takiej sytuacji robimy? Dodam ,ze pisma do tej pory odbierała matka.
Czy dalej kontynuować postępowanie?
Czy wysłac do dłuznika na nowy adres decyzję o umorzeniu?
A jak tak , to co z otrzymanym wnioskiem? Przekazać według właściwości do obecnego owd? Czy wysłać info do oww, a oni skierują wniosek do obecnego owd?
do Elmera

Napisano: 13 lis 2014, 11:51

1. notatka z rozmowy.
2. umorzenie postępowania do dłużnika (o ile wszczęcie zostało prawidłowo doręczone, jeżeli nie to ten punkt się omija)
3. ewentualnie możesz drążyć temat i ustalić od kiedy się wyprowadził. Jeżeli po odebraniu wezwania to robisz decyzje uznającą za dłużnika.
4. pismo do OWW, że dłużnik mieszka tam i tam.
5. Kawa, pączek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 12:05

Z tego co wiem jak wysłałam wszczęcie, to dłużnik tam nie mieszkał już. Wszczęcie odebrała matka. Czyli wysłać mu decyzję o umorzeniu na ten nowy adres?
Kiedyś jakaś gmina przekazała mi wniosek zgodnie z właściwością i nie wiedziałam czy to poprawne jest czy nie.
do Elmera

Napisano: 13 lis 2014, 12:19

dla św. spokoju możesz wysłać. Chociaż możesz też uznać, że nie ma postępowania bo nie zostało prawidłowo doręczone.

Nie przekazuje się tego zgodnie z właściwością
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem