matka pobiera świadczenie z FA na syna. Wystąpiła do Sądu o pozbawienie praw rodzicielskich ojcu. Czy nadal może pobierać świadczenie z FA jeżeli dłużnik zrzeknie się ojcostwa? jak to wygląda w takim przypadku?
A kto powiedział że on się zrzeknie ojcostwa, ojciec jest pozbawiony praw czyli nie może decydować o dziecku, jaką szkołę podejmuje, jak chce wyjechać za granicę itd ale dalej jest ojcem i figuruje w akcie urodzenia jako ojciec, więc FA się należy.
dziecko jest jeszcze małe ma 5 lat. Mówiła ze chce pozbawic praw rodzicielskich ojca dziecka i ze in zrzeknie sie ojcostwa. I nie wiem co jeżeli zrzeknie sie dłużnik ojcostwa? tymbardziej ze owa matka chce poślubić obecnego partnerai ten chce dać mu swoje nazwisko. Czy wtedy może dalek ubiegac sie o swiadczenie zFA?
Najlepiej poczekać na wyrok z sądu bo takie gdybanie nic nie da. Nie rozumiem jak ojciec dziecka może zrzec sie ojcostwa, skoro to zrobi to nie figuruje w akcie urodzenia i jest obcą osobą dla dziecka więc matce nie przysługuje FA bo niby od kogo. Jestem w takiej sytuacji że ojciec dziecka pozbawiony jest praw ale figuruje w akcie urodzenia wiec FA sie należy, oprócz tego dziecko nosi nazwisko mojego obecnego męża. Pozdarwiam