jak postąpic w takim przypadku? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 paź 2017, 20:34

witam mam 2 sprawy do których nie wiem jak sie ustosunkowa prosze o wasze opinie

sprawa 1
okres św 16/17 babcia w imieniu córki składa wniosek, zaznacza że ojciec dzieci przebywa za granica, podczas rozmowy wynika ze cała rodzina zamieszkuje za granicą takie tez składa oswiadczenie, odsyłam wniosek do rops, oni mimo oswiadczenia przyznają to my płacimy
teraz babcia przychodzi ponownie taka sama sytuacja, ale juz nie chce złozyc oswiadczenia, wprowadziłam wniosek, wnioskodawca jak i dzieci ubezpieczeni w KRUS, odsyłam wiec wniosek do ROPS,
czy moge cos w tej sprawie zrobic , radca mówi że nie moge zastosowac tu art. 23 ust.1a, bo wniosek jest na etapie rozpatrywania a nie przyznanych świadczeń, wywiad dotyczy opieki i marnotrawienia, wiec co moge zrobic jaki art. tu zastosowac, czy pozostawic to rops - owi?

sprawa 2
kwiecien 2016 pani słada wniosek bez dochodu, zanacza ze mąz pracuje za granicą wysyłamy do rops i cisza,
w lipcu rodzi sie kolejne dziecko pani z mezem przychodzi składa kolejny wniosek na nowe dziecko zaznacza ze mąz przebywa w polsce, przyznajemy swiadczenie
teraz z ROPS przychodzi pismo ze od kwietnia 2016r. do chwili obecnej zachodzi koordynacja, wszczelismy postepowanie, pan przybiegł i dostarczył jak twierdzi ostatnio umowe i oswiadczył że od grudnia nie pracuje za granicą
mamy wiec dwie sprzeczne informacje, jak mam sie do tego ustosunkowac uchylic decyzje czy wysłasc ponowne zapytanie do rops dołaczając oswiadczenie pana?
pomocy prosze
drago
Praktykant
Od: 04 paź 2017, 19:31
Zajmuję się: SW

Napisano: 04 paź 2017, 21:37

sprawa 1
Zaznaczono, że ojciec wyjechał (tak zrozumiałam), więc wniosek przekazujesz do ROPS i nie zajmujesz się tą sprawą, poza pośredniczeniem w korespondencji.

sprawa 2
W lipcu rodzina zgłosiła zmianę sytuacji, wówczas należało wysłać do ROPS oświadczenie o zmianie miejsca pobytu pana. Skontaktuj się z ROPS, najlepiej również telefonicznie, przedstaw sytuację (kiedy zakończyła się umowa, kiedy pan wrócił) i zapytaj, czy okres koordynacji ustalili w oparciu o te fakty. Możliwe, że pan nadal jest w jakiś sposób "zaczepiony" w innym kraju. Możliwe też, że ROPS nie wie, że wrócił do Polski.
bianka
Stażysta
Od: 24 maja 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 paź 2017, 11:23

Proszę o radę: mam dylemat pani pracowała od 30.07.2017 do 01.10.2017 za granicą na podstawie umowy zlecenie, dziś składa mi wniosek i już za granicą nie przebywa, przyznać za październik czy wysłać do ROPS? sorry, ale się zakręciłam ;)
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 05 paź 2017, 17:48

nowa11 pisze:Proszę o radę: mam dylemat pani pracowała od 30.07.2017 do 01.10.2017 za granicą na podstawie umowy zlecenie, dziś składa mi wniosek i już za granicą nie przebywa, przyznać za październik czy wysłać do ROPS? sorry, ale się zakręciłam ;)
Jeśli pierwszego dnia miesiąca ktoś pracował/przebywał w kraju, którego dotyczą przepisy o koordynacji, to ten miesiąc wchodzi w zakres kompetencji ROPS.
bianka
Stażysta
Od: 24 maja 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x