Wiem , że ten temat był pewnie wielokrotnie poruszany ale chciałam się upewnić, jeśli ktoś zawiesił działalność we wrześniu to gdy składa wniosek w październiku na pierwsze dziecko to powinnam zrobić utratę dochodu z działalność od października czy mogę dopiero utracić ten dochód dopiero jak miną 3 miesiące i działalność nie będzie zwnowiona? Proszę o rozwianie wątpliwości
Nie ma utraty dochodu z zawieszenia działalności nawet i za pół roku musisz liczyć dochód. Jedynym przypadkiem utraty dochodu w przypadku zawieszenia jest zawieszenie w związku z sprawowaniem opieki nad dzieckiem ale musi być to dokładnie opisane inaczej nigdy utraty nie ma. Tylko zamknięcie działalności jest utratą nie myl pojęć zawieszenie a zamknięcie działalności
Temat był wałkowany - ale co z tego, skoro do tej pory nie wiadomo właściwie jakiego dokumentu żądać aby potwierdzić, że zawieszenie działalności jest w trybie takim a takim, lub jak ów fakt weryfikować.
Pisałem kiedyś w tej sprawie do ministerstwa - odpowiedź była wymijająco-ogólna. Jeśli ustawa nie precyzuje dokumentu, to strona może złożyć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną w tej sprawie. Zatem jeśli strona ma dziecko do lat 6, nie zatrudnia pracowników i zawiesiła działalność - to według ministerstwa wystarczy że złoży oświadczenie, iż zawiesiła działalność w trybie art. XXX ustawy o swobodzie itd (pod to - wydruk z empatii CEIDG o dacie zawieszenia). I wówczas nie mamy podstaw do tego aby nie uwzględnić tej utraty dochodu...
poprawka - w razie wątpliwości najlepiej zażądać kopii wniosku ceidg-1 - tam jest zaznaczone czy zawieszenie jest w odpowiednim dla nas trybie (pole 14 2 i 14.4)