zawieszenie działalności gospodarczej jak traktować - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 paź 2017, 9:28

Wiem , że ten temat był pewnie wielokrotnie poruszany ale chciałam się upewnić, jeśli ktoś zawiesił działalność we wrześniu to gdy składa wniosek w październiku na pierwsze dziecko to powinnam zrobić utratę dochodu z działalność od października czy mogę dopiero utracić ten dochód dopiero jak miną 3 miesiące i działalność nie będzie zwnowiona? Proszę o rozwianie wątpliwości
monika29
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 12:54
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 paź 2017, 9:41

a czy zawieszający działalność robi to w celu sprawowania opieki nad dzieckiem?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2017, 9:49

Nie ma utraty dochodu z zawieszenia działalności nawet i za pół roku musisz liczyć dochód. Jedynym przypadkiem utraty dochodu w przypadku zawieszenia jest zawieszenie w związku z sprawowaniem opieki nad dzieckiem ale musi być to dokładnie opisane inaczej nigdy utraty nie ma. Tylko zamknięcie działalności jest utratą nie myl pojęć zawieszenie a zamknięcie działalności
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 11 paź 2017, 12:31

Temat był wałkowany - ale co z tego, skoro do tej pory nie wiadomo właściwie jakiego dokumentu żądać aby potwierdzić, że zawieszenie działalności jest w trybie takim a takim, lub jak ów fakt weryfikować.
Pisałem kiedyś w tej sprawie do ministerstwa - odpowiedź była wymijająco-ogólna. Jeśli ustawa nie precyzuje dokumentu, to strona może złożyć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną w tej sprawie. Zatem jeśli strona ma dziecko do lat 6, nie zatrudnia pracowników i zawiesiła działalność - to według ministerstwa wystarczy że złoży oświadczenie, iż zawiesiła działalność w trybie art. XXX ustawy o swobodzie itd (pod to - wydruk z empatii CEIDG o dacie zawieszenia). I wówczas nie mamy podstaw do tego aby nie uwzględnić tej utraty dochodu...
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2017, 15:28

poprawka - w razie wątpliwości najlepiej zażądać kopii wniosku ceidg-1 - tam jest zaznaczone czy zawieszenie jest w odpowiednim dla nas trybie (pole 14 2 i 14.4)
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2025, 15:23

Chcę na jakiś czas zawiesić działalność gospodarczą. Jakie są moje obowiązki wobec ZUS i US?
parkos
Praktykant
Od: 04 mar 2025, 15:23
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x