1. dłużnik nie zgłosił się na wywiad alimentacyjny. Z dniem 21.12.2018r. zostało wszczęte postępowanie w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Następnego dnia po wszczęciu postępowania wystąpiłam do komornika o wydanie zaświadczenia o alimentach za ostatnie 6m-cy. Komornik bardzo długo zwlekał z odpowiedzią i dopiero dziś dostałam pism, że przez ostatnie 6 m-cy dłużnik nie dokonał wpłat żadnych alimentów.
Decyzję zgodnie z kpa należało wydać do 30dni. Nie zawiadomiłam tez dłużnika o przesunięciu terminu załatwienia sprawy.
Czy w tej sytuacji mam zawiadomić dłużnika o przesunięciu terminu załatwienia sprawy i poinformować go, że zgodnie z art 10 par 1 KPA przysługuje mu prawo zapoznania się z dokumentacją?
2. Druga sprawa identyczna tylko, że w tym przypadku postępowanie u komornika jest prowadzone od 19.09.2018 r.
czy w tej sytuacji należy zawiesić postępowanie czy wydać decyzję? Dodam tylko, że dłużnik od 19.09.2018 r. nie dokonał żadnych wpłat tyt. alimentów więc czekanie do końca lutego nic nie zmieni