Dłużnik nie stawiał się kilkakrotnie na wywiad. Została wydana decyzja,że jest uchylający się od zobowiązań alimentacyjnych, poszedł wniosek do prokuratury. Teraz w tym okresie świadczeniowym nagle się obudził i przyszedł. Przeprowadziłam wywiad, zobowiązałam do rejestracji w PUP. Zarejestrował się więc wysłałam info o PUP o potrzebie aktywizacji dłużnika. Teraz przyszło pismo, że został wyrejestrowany, bo otrzymał skierowanie do pracy i nie stawił się w PUP w wyznaczonym terminie celem rozliczenia skierowania. Co mam dalej zrobić z tym fantem???? Wszcząć postępowanie nie bardzo, bo przecież jest wydana decyzja o uznaniu go za dłużnika uchylającego się...więc prokuratuura też chyba nię? Już naprawdę nie wiem jak interpretować te przepisy... Może ktoś z Was mi podpowie co mam dalej z tym robić?
Jak bym miała taką sytuację to zrobiłabym informację do komornika o przeprowadzonych czynnościach wobec dłużnika, gdyż mamy taki obowiązek informowania i poczekałabym czy coś w sprawie tego dłużnika zrobi prokuratura. Wydaje mi się że w chwili kiedy zgłosił się na wywiad i zarejestrował się w PUP powinna być uchylona decyzja że jest uchylający się, gdyż przesłanki ku temu ustały. Ale biorąc pod uwagę sytuację na dzień dzisiejszy znowu dłużnik jest uchylającym się więc z decyzją nic nie zrobisz. Więc tylko pismo do komornika jakie czynności zostały wykonane wobec dłużnika.Takie jest moje zdanie.Życzę powodzenia