Jak praktykujecie? NP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 mar 2016, 10:30

Nienależnie pobrane świadczenia.
Czy w pierwszej kolejności należy potrącać kwotę główną lub żądać wpłaty kwoty głównej a następnie wyliczyć odsetki i je potrącić lub żądać wpłaty?
Czy może należy potrącać proporcjonalnie kwotę główną i odsetki lub rozliczać proporcjonalnie wpłaty osoby, która pobrała NP?

Wcześniej rozliczałam wpłaty/potrącenia proporcjonalnie ale ostatnio na szkoleniu dowiedziałam się, że najpierw powinno dążyć się do spłaty kwoty głównej, dopiero w dalszej kolejności do odsetek. Podstawą prawną ma tu być ordynacja podatkowa i fakt, iż jest to korzystniejsze dla strony.

Proszę, napiszcie jaką praktykę stosujecie?
PracownikŚR2016

Napisano: 16 mar 2016, 10:38

szczezre nie wiem czty ja robie to poprawnie

bo mam osobe co pobrała nienzlaeznie 1700 zł
oczywiscie wydałam decyzje o NP. i zadałam zawrotu
ale osoba nie wpłąca całej wkoty bo jej nie stac za to co m-c wplaca 300 zł
i ja to wprowadzam w program ktry liczy mi proporcjonalnie na nal. głowna i odsetki
i tak to robie zostało jej jeszcze 2 mies. i spalci całe zadłuzenie
ewoa

Napisano: 16 mar 2016, 11:31

my najpierw ściągamy należność główną, bo dopiero jak dokona wpłaty wiem na jaki dzień przeliczyć odsetki - taka praktyka najlepiej nam pasuje, jak wpłaci dostaje pismo o wysokości naliczonych odsetek ... tylko problem się zaczyna gdyby tych odsetek nie chciał wpłacić - wtedy tytuł wykonawczy na same odsetki i się bujamy... ale jakoś do tej pory nam się udawało bez tw ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 11:42

my rozliczamy proporcjonalnie. Odsetki podajemy osobie na dzień wpłaty (umawiamy się, że do nas zadzwoni lub przyjdzie w dzień wpłaty i podajemy kwotę). Jeśli sam sobie wylicza i wpłaci mniej piszemy pismo, jeśli za dużo to zwracamy nadpłatę. Zwykle przychodzą i jest ok
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 12:13

proporcjonalnie
ventus
Stażysta
Od: 04 paź 2015, 13:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU