jak przedłuzyć kartę dla 18 latka -szkoła - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 paź 2017, 15:11

Proszę o pomoc jak przedłużyć kartę.Jak to zrobić w programie. Krok po kroku.Wytłumaczcie mi proszę jak krowie na rowie ;)
ek-
Praktykant
Od: 01 paź 2014, 10:52
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2017, 9:44

tak krok po kroku nikt ci nie powie, bo to za dużo czasu, różne przypadki. Zadaj konkretne pytanie co jest niejasne.

Ja tylko mogę dodać to co komuś kiedyś pisałem, a tak to konkretne pytania musisz zadać lub jechać na szkolenie to jakiś podstaw się dowiesz.
michu95 pisze:Problemy = Forum dział KDR.
1. Zacznij od przeczytania ustawy - jest na tyle krótka, że zajmie ci to kilkanaście minut, a naprawdę warto !!! Będziesz mieć pogląd na sytuacje dobry i nikt ci kitu nie wciśnie.

Opisać nie bardzo wiem co, więc ogólnie nie pomagam na prywatne wiadomości. Piszcie tematy, jak będę wiedział lub miał swoje zdanie na jakiś temat to się wypowiem, a kto się zemna zgodzi czy nie to już inna sprawa - dyskusja zawsze jest dobra.
Ogólnie trochę się teraz zmieniło od sierpnia, ale podstawowe rzeczy może ci się przyda stara instrukcja:
https://www.malopolska.uw.gov.pl/pomost ... .1.0.0.pdf
ale naprawdę do tej instrukcji ostrożnie bo nie wiem co tam jest teraz aktualne!

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=57&t=207247282 - Jakie dokumenty do wniosku? Przed i po zmianie

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... j-rodziny/
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... samorzadu/
Jednak do tych info ze strony mrpips też ostrożnie - słabo to aktualizują.

https://www.mpips.gov.pl/bip/ogloszenia- ... u/#akapit1 -- NOWE WNIOSKI
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2017, 14:36

Ah michu95 dzięki za pomoc ale nie o taką mi chodziło nie będę robić karty i na szkolenie w tej kwestii tez nie będę robiła ;)Nagłe chwilowe zastępstwo i przyszła Pani z wnioskiem o przedłużenie dla 18 latki
1. wchodzę w program
2 wnioski obsłużone i wznawiam obsługę ? Tak ? i co dalej ?
ek-
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2017, 11:28

Ehh, strace te 10 minut, ale ci odpowiem.

Ja bym się za to nie brał - zależy na ile zastępujesz. Bo jak tydzień-dwa to daruj sobie, zamówisz jedną kartę teraz czy za 2 tygodnie to nie będzie miało większego znaczenia bo karty przyjdą ci za miesiąc, dwa.

Kto składa wniosek? dziecko powyzej 18-tki na siebie czy rodzic na to dziecko?
jak rodzic to ja biore jeszcze oswiadczenie ze nie jest pozbawiony wladzy rodzicielskiej nad nim
oraz oświadczenie o planowanym terminie ukonczenia nauki (tutaj bez znaczenia kto składa wniosek)

ek- pisze:1. wchodzę w program
2 wnioski obsłużone i wznawiam obsługę ? Tak ? i co dalej ?
Ja nigdy nie wznawiam obsługi, chyba, że jest coś o czym nie wiem.
Osoba składa nowy wniosek.
1. Rejestracja Wniosku:
uzupełniasz: data wpływu, DANE WNIOSKODAWCY - jak wpiszesz PESEL to powinno samo ci podpowiedzieć osobę która juz jest w systemie, miejsce zamieszkania, nr telefonu

CZŁONEK RODZINY WIELODZIETNEJ - 1
Rodzaj wniosku: Wnosze o przyznanie KDR Dla osoby która była już wcześniej posiadaczem.
Powód wydania karty: przedłużenie terminu ważności
dane...
rola osoby: dziecko powyzej 18-tki
informacje o szkole i koniecznie planowany termin ukonczenia nauki
Termin waznosci karty: wyznacz termin waznosci (tutaj ci podpowie system, ale sama weryfikujesz)
jak to szkola średnia to np. planowany termin ukonczenia to 20 czerwca, to przyznajesz karte do 30 wrzesnia wlasnie tego roku w którym jest planowane ukonczenie - przeczytaj w ustawie.
jak szkola wyzsza to zgodnie z oswiadczeniem.
Miejscowosc, data z wniosku.

Zatwierdz.

Źródło: viewtopic.php?f=57&t=207247096

2. Potem przed przyznaniem kart wchodziłem w obsługę wniosku (u góry masz osoba, rodzina) i wchodziłem w rodzine i "wskaż rodzine" - wtedy wskazywałem do której ma przypisać i w obsłudze wniosku pojawiało się:
Rodzina do której przypisane zostaną osoby: xxxxx <--- nr tej rodziny.
Osoba -> wskaż osobę i też przypisałem do osoby, która juz była w systemie.

3. Pamiętaj o weryfikacji PESEL:
Źródło: viewtopic.php?f=57&t=207247301
michu95 pisze: @topic
Krok po kroku:
Tzn wydaje mi się, że dobrze wyjaśniłem, ale napiszę jeszcze raz to może ci pomoże.
Ogolnie rozumiem, że wniosek zatwierdziłaś i trafił do -> wnioski do obsłużenia tak?

Jeśli tak to spróbuje jeszcze bardziej rozpisać... Wnioski do obsłużenia -> zaznacz ten konkretny wniosek -> Obsłuż -> prawy górny róg masz napisane Wniosek (najedź na to) -> Szczegóły wniosku -> Zjedź na sam dół tego wniosku i kliknij Edytuj -> wtedy przy każdej osobie w tym wniosku CZŁONEK RODZINY WIELODZIETNEJ - 1 itd... zaraz pod jego drugim imieniem jest przycisk SPRAWDZENIE PESEL. Robisz to przy wszystkich członkach rodziny wielodzietnej. Zatwierdź (na samym dole)

I albo wtedy od razu przy klikaniu SPRAWDZENIE PESEL sprawdzasz imiona rodziców przy dzieciach, albo gdy to juz zrobisz to możesz sprawdzić później tych przy których klikalaś "SPRAWDZENIE PESEL" w ten sposób:
Wnioski do obsłużenia -> zaznacz ten konkretny wniosek -> Obsłuż -> prawy górny róg masz napisane Wniosek(najedź na to) -> Szczegóły wniosku -> Wynik weryfikacji w systemach zewnętrznych (prawy górny róg)

Już prościej nie dam rady :P mam nadzieje, że odnajdziesz
4. Potem w obsłudze wniosku Decyzje/przyznanie/wydanie karty zaznacz tą osobę (możesz sobie jeszcze podejrzeć dane imie nazwisko, termin ważnosci klikając w lupke) -> wynik rozpatrzenia: Przyznanie -> zapisz-> zatwierdź.

5. Z głównego menu -> nowe zamówienie i zamów karte u producenta.

PAMIĘTAJ O PRZYPISANIU TEJ OSOBY DO KONKRETNEJ RODZINY W SYSTEMIE I OSOBY DO OSOBY, BEZ TEGO BĘDZIE POTEM KIEPSKO... KAŻDA POMYŁKA, LITERÓWKA, TO TYLKO STRATA CZASU, WIĘC SPRAWDŹ 2 RAZY NIM PRZYZNASZ KARTY.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2017, 12:24

Ślicznie dziękuje. Rozgryzłam :) Miłego dnia życzę
ek-
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2017, 11:09

Witam. Otóż po wprowadzeniu nowego wniosku i wpisaniu dwójki dzieci na przedłużenie kart wyskakują mi pewne nieprawidłowości. Po Zapisaniu i zatwierdzeniu nie wyświetlają mi się te nowe karty , które wprowadziłam. Z lewej strony panelu w zakładce Nowe zamówienie nie mam tych kart do których dane nanosiłam. O co chodzi?
Aneta9463
Praktykant
Od: 12 kwie 2016, 9:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x