Jak robicie? Pomocy - Koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 sty 2017, 11:01

Witam,

Pani pobiera ŚW na drugie dziecko. Wczoraj poinformowała OPS, że mąż od lutego podejmie pracę za granicą.

Możliwości:

1. Pani składa podanie o uchylenie decyzji - bo na przykład wie, że mąż będzie tam pobierał świadczenia na dzieci.
2. Wypłacamy dalej i jednocześnie piszemy pismo do ROPS, aby sprawdził, czy zachodzi koordynacja.
a. jeżeli zachodzi koordynacja Pani ma nienależnie pobrane i zwraca.
b. nie zachodzi koordynacja - wypłacamy dalej.

Zgadza się? Czy coś byście dodali?

Z góry dziękuję za odpowiedź
ija

Napisano: 20 sty 2017, 11:30

Podobno prawidła jest opcja nr 2, ale na szkoleniu Mazurkiewicz powiedział że można uchylić na prośbę żeby nie musiała zwracać za te miesiące dopóki nie przyjdzie decyzja Marszałka i ja tak zrobiłam. Uchyliłam na prośbe i dokumenty do ROPS
cel.

Napisano: 20 sty 2017, 11:41

A jeśli okaże się, że koordynacja nie zachodzi, to będzie stratna za parę miesięcy....
qazwsx

Napisano: 20 sty 2017, 11:45

Czyli nawet jeżeli uchylę na prośbę wnioskodawcy, to wysyłam papiery do ROPS?

Tak robicie?
ija

Napisano: 20 sty 2017, 11:59

ija pisze:Czyli nawet jeżeli uchylę na prośbę wnioskodawcy, to wysyłam papiery do ROPS?

Tak robicie?
Nie wiem czy dobrze ale zrobilismy tak:
Uchylenie na prośbę+ pismo do ROPS czy w okresie tym i tym zachodziła koordynacja (od momentu podjęcia pracy przez męza za granicą)
Babeczka złożyła nowy wniosek (żeby nie stracić jeżeli okaże się że nie ma koordynacji) i wysłaliśmy go do ROPS
cel.

Napisano: 20 sty 2017, 15:03

A jeśli Pani poprosi tylko o uchylenie decyzji, od lutego uchylimy i nie wypłacamy, to i tak do ROPSU? Pani nie chce podawać gdzie mąż wyjeżdża do pracy i nie chce przedstawiać dokumentów.
opsopsops

Napisano: 20 sty 2017, 16:26

opsopsops pisze:A jeśli Pani poprosi tylko o uchylenie decyzji, od lutego uchylimy i nie wypłacamy, to i tak do ROPSU? Pani nie chce podawać gdzie mąż wyjeżdża do pracy i nie chce przedstawiać dokumentów.

Jak ci napisze że chce uchylić to uchylasz. Nam prawnik powiedziaL że 500 + to przywilej a nie obowiązek i jak nie chce to niech nie bierze ;)
uchylasz i juz nie wysyłasz do ROPSu bo przecież nie wiesz że mąż za granica tak?
Ala/

Napisano: 20 sty 2017, 21:46

u nas robiliśmy tak, że jeśli strona złożyła oświadczenie ze od dnia tego i tego członek rodziny pracuje za granicą i przedłożyła dokument to pisemko i wniosek do ROPSu odsyłaliśmy.

Jednak nic na siłę , jeżeli strona nie poprosi o wstrzymanie wypłaty świadczenia do czasu rozpatrzenia przez ROPS to płacimy i tyle
5dbc

Napisano: 22 sty 2017, 13:50

Witam zawsze jeszcze można napisać do ROPS-u a na czas rozstrzygnięcia sprawy wypłaty można zawiesić i poinformowac o tym dana osobe że wypłaty zostaja wstrzymane do rozwiazania sprawy jezeli nie bedzie zachodziła koordynacja to zostana z wyrównaniem wypłacone świadczenia
aaaaa

Napisano: 23 sty 2017, 9:17

jeśli osoba zgłasza mi że wyjeżdża za granice to robimy tak:
- uchylamy decyzje na wniosek strony i od razu składa nowy wniosek w którym zaznacza ze ona bądź członek rodziny przebywa za granicą, który wysyłamy z dokumentacją do ROPS. W ten sposób my mamy spokój a ona nie jest stratna bo ma wniosek złożony od razu, jedyne co to to że nie będzie mieć wypłaty na bieżąco, tylko z wyrównaniem dopiero po wydaniu decyzji /zawiadomienia przez ROPS.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x