Jak robicie-powielanie dokumentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 04 paź 2018, 11:32

Chcę zapytać jak jest u Was w Ośrodkach, jeśli chodzi o dokumenty.
Czy kserujecie tony papierów do 500+ a potem te same do teczki do zasiłku rodzinnego (czy odwrotnie)?
Zaznaczam, że wszystkie teczki zarówno do 500+ jak i świadczeń rodzinnych znajdują się w tym samym pokoju (tylko osobna szafa).
Wiadomo że dochody w systemie można kopiować z wniosku do wniosku, czy można napisać że komplet dokumentów w teczce nr... ?
Jak robicie? U mnie szefowa każe kserować.......stoję pół dnia przy ksero i zużywam mnóstwo papieru.....
Qcyk
Stażysta
Od: 14 lip 2017, 11:39
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 04 paź 2018, 15:08

To są inne świadczenia i (teoretycznie) inne postępowania - w każdej teczce mamy komplet dokumentów. Z tym że staramy się, aby to strona przyniosła wniosek z kompletem, dwa wnioski - dwa komplety ma przynieść, a nie że jeden i my kserujemy.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 05 paź 2018, 8:58

@Qcyk, powiedz szefowej aby zapoznała się z KPA.
Ja robię to tak że komplet dokumentów trzymam w ZR a wszelkie inne przerzucam sobie poprzez SD do 500+.
Pisząc wprost, tylko raz biorę dokument (oświadczenie/zaświadczenie/itp.) i nie powielam tego do każdego wniosku ani strona mi tego nie powiela.
Zofia pisze:To są inne świadczenia i (teoretycznie) inne postępowania - w każdej teczce mamy komplet dokumentów.
@Zofia, proszę zapoznaj się z KPA. Niestety jestem zmuszony stwierdzić że robisz/robicie błędnie oraz błędnie stwierdzasz, że "To są inne świadczenia i (teoretycznie) inne postępowania".
Dodatkowo nie chcę sobie nawet wyobrażać jak muszą wasze teczki stron wyglądać i ile to miejsca w szafie zajmuje wszystko powielone kilka razy...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 05 paź 2018, 9:28

a co powiesz w sytuacji gdy SR i FA jest w OPS , a 500 w urzędzie miejskim?
teoretycznie organ właściwy - burmistrz jest w posiadaniu kompletu dokumentów ale znajdują się one w innym urzędzie czy w tej sytuacji OPS może wymagać po raz kolejny tych dokumentów?
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 05 paź 2018, 9:31

@blanco2017, i tak i nie.
Co nie zmienia faktu że odnosiłem się do dwóch postów które są całkiem inne niż przytoczony przez Ciebie przypadek.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 05 paź 2018, 9:41

heiland pisze:@blanco2017, i tak i nie.
tzn?
ludzie się burzą bo już składali ,a niestety w urzędzie nie ma kto tego kserować i podbijać za zgodność i może w walizce pancernej przenosic do OPS heheh
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 05 paź 2018, 10:07

Ja czytam kpa - i jeśli mówimy o art. 76a kpa to tam jest napisane: jeżeli dokument znajduje się w aktach organu, wystarczy przedstawić urzędowo poświadczony odpis. Nie że nic nie trzeba już drugi raz składać. Trzeba składać, można odpis. Nie jest napisane, że ja muszę sama kserować. Muszę jak strona nie jest w stanie sana uzyskać, a chyba swoje własne PIT-y co mają w domu, albo świadectwa pracy są w stanie.
A czy przez "dokument" nie należy rozumieć "oryginał dokumentu"? Bo jak mam ksero PIT11 w jednej sprawie, to mam to ksero skserować i poświadczyć za zgodność z oryginałem?

No i wreszcie czy ktoś miał jakąś kontrolę np z 500 i dawał teczki z ZR, bo tam są dokumenty?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 05 paź 2018, 10:21

@Zofia, przepraszam ale nie chce mi się tworzyć obszernych wyjaśnień. Po prostu nie mam na to czasu i chęci a widzę że takowe są Ci potrzebne - tylko po co? Może ktoś inny się o to pokusi.
To dobrze że czytasz KPA ale jeśli przeczytałabyś całe KPA (do końca) bo chyba zakończyłaś na wymienionym przez siebie art. 76a to byś wiedziała o co mi chodzi.
Zofia pisze:No i wreszcie czy ktoś miał jakąś kontrolę np z 500 i dawał teczki z ZR, bo tam są dokumenty?
Ty tak serio o to pytasz? Bo po co dawać? Można poinformować a w razie konieczności po poinformowaniu przedstawić.

@blanco2017, to kwestia obiegu dokumentów i jak się ludzie burzą to niestety Wasz problem.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 05 paź 2018, 10:26

Tak, serio pytam, ale nie o możliwość, ale o to, czy ktoś już kontrolę miał i tak zrobił.
Nie pisz obszernych wyjaśnień, wstaw nr artykułów z kpa, które pasują pod temat, to sobie doczytam.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 05 paź 2018, 10:30

@Zofia, następny art. po tym cytowanym przez Ciebie...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem