co oznacza stwierdzenie inna praca zarobkowa ponieważ radca uważa że jest to praca nie na umowę a że praca może być zawarta na umowę słowną a nie pisemną . a powiem dokładnie o co chodzi pani w pomocy społecznej napisała oświadczenie że za styczeń 2018 zarobiła w domu z robienia paznokci 2.000,00 zł /na czarno znaczy się/ koleżanka z 500 uważa że też powinien być ten dochód doliczony do 500+ a radca podpiera się tym co wyżej napisałam
zwolnij go. Bredzi.
22) zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej - oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
Przecież to jest definicja i masz katalog zamknięty - wymienione co to oznacza zatrudnienie lub inna praca zarobkowa. I tylko to co jest wymienione w tym katalogu jest zatrudnieniem lub inna pracą.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia (...)
i niestety nie jest to już takie różowe
Kodeks cywilny nie nakłada na strony umowy zlecenia żadnych wymogów co do formy umowy zlecenia. Oznacza to, że umowę taką można zawrzeć chociażby ustnie (i umowa taka będzie wiązała strony).
Teraz trzeba by ustalić czy Pani nie zawarła przez przypadek jakiejś formy umowy
nie znam się na cenach robienia paznokci, zadach i procesie, ale nie wydaje mi się by ta Pani zawarła kilkadziesiąt (?) umów z różnymi klientami na zrobienie paznokci i by te umowy trwały przez 3 miesiące. Jeżeli radca jest tego zdania to zażycz sobie od Pani oświadczeń pod odpowiedzialnością karną z kim zawarł umowę, na jaki okres (niech przedstawi rachunki, pokwitowania).
Opanujcie się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ja zajmuje się świdczeniami rodzinnymi i nigdy nie brałam i nie mam zamiaru brać takich dochodów tylko jak się tak posłucha tu i tam to potem człowiek zaczyna bez sensu rozkminiać różne rzeczy