Jak ściągać stare zaległości od dłużników alimentacyjnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lut 2018, 11:27

Czołem,
Na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy oraz art. 1086 § 1 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeksu postępowania cywilnego zwróciłem się do komorników o przekazania informacji o postępach egzekucji i miejscu zamieszkania dłużnika, z taką litanią:

udzielenie informacji:
1) O stanie egzekucji, w szczególności poprzez wskazanie wykazu kwot ściągniętych od dłużnika przed dokonaniem podziału na koszty egzekucyjne, należności dla wierzyciela (wierzycieli) i należności dla Ośrodka Pomocy Społecznej wraz z datą ściągnięcia tych kwot oraz źródła, z jakiego egzekucja była dokonana skutecznie, a ponadto kiedy należności te przekazano tutejszemu Ośrodkowi,
2) Kiedy Komornik podejmował czynności terenowe względem dłużnika i przesłanie kopii protokołów czynności,
3) Kiedy i do którego Sądu Komornik wystąpił w trybie art. 1086 § 3 ustawy z 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz.U. Nr 43, poz. 296 z późn.zm.) o wyjawienie majątku dłużnika,
4) Kiedy i do której jednostki policji Komornik wystąpił o przeprowadzenie czynności, o których mowa w art. 1086 § 1 k.p.c. oraz jaki był efekt tych czynności,
5) Czy wierzyciel wnioskował o egzekucję z nieruchomości i jaki jest stan realizacji tego wniosku, a w szczególności czy Komornik wystąpił do Prezesa Sądu Rejonowego o pokrycie wydatków na realizację tego sposobu egzekucji,
6) Jakie czynności w trybie art. 761 i 801 k.p.c. Komornik przeprowadził celem ustalenia majątku dłużnika i jakie przyniosły one efekty,
7) W jaki sposób dłużnik zaspokaja swoje potrzeby mieszkaniowe, poprzez wskazanie tytułu prawnego do mieszkania: własność/współwłasność/spółdzielcze prawo lokatorskie czy własnościowe, najem lokalu: komunalny/inny,
8) Czy Komornik ustalił u administratora lokalu dłużnika, czy i w jaki sposób dłużnik uiszcza opłaty za lokal (czy ustalił konto, z którego opłaty są wnoszone), kto jest dostawcą mediów do budynku, a następnie czy do tego dostawcy Komornik zwrócił się o informację o sposobie regulowania opłat (czy ustalił konto, z którego opłaty są wnoszone),
9) Czy i w jaki sposób dokonano zajęcia wynagrodzenia za pracę, w szczególności czy dokonano tylko zajęcia wynagrodzenia i wszystkich świadczeń wypłacanych w związku ze stosunkiem pracy i innymi stosunkami oraz świadczeń z ubezpieczenia społecznego, a także wierzytelności przysługujących od pracodawcy,
10) Czy Komornik ustalił członkostwo zatrudnionego dłużnika w pracowniczej kasie zapomogowo-pożyczkowej i czy zajął środki przypisane dłużnikowi w ramach tego członkostwa, a jeśli nie, to dlaczego.

W odpowiedzi otrzymałem krótką informację od komornika, iż dłużnika nie posiada pracy i majaku oraz "nie jest widywany na tutejszym terenie i brak wiedzo o jego miejscu pobytu."

I co teraz? Wierzycielka już nie pobiera świadczeń, dług wisi, a ja nawet nie jestem w stanie wysłać na adres dłużnika pismo z informacją o zobowiązaniach. Nawet nie wiem czy gość żyje. Komornik zaś swój obowiązek o aktualizacji adresu olewa.

Jakie działania podejmujecie aby ściągać takie długi?
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2018, 12:54

bierzesz czajnik, wlewasz do niego wody (nie zapomnij włączyć!), bierzesz szklanką sypiesz dwie łyżeczki kawy i jedną łyżeczkę cukru. Mleka nie dajesz!.
Jak zagotuje się woda zalewasz kawę. Mieszasz łyżeczką. Pączka nie jesz bo jest post.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2018, 14:14

Czy my powinniśmy występować do komornika jak nie wypłacany jest FA? Lub gdy dług wisi z zaliczki alimentacyjnej?
Sara123
Referent
Od: 12 kwie 2017, 11:41
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 28 lut 2018, 16:17

A nie pisałaś o przyłączenie się do egzekucji do starych okresów ???
Ja ostatnio napisałam wszystkich starych dłużników i się zastanawiam czy dobrze ? :D :?
klaudiak2l
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 10:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2018, 13:54

Po takim radosnym zapytaniu komornik chyba nie bardzo Cię lubi ? ;)
A tak poważniej, chyba nie wiele da się zrobić poza zapytanie o stan egzekucji. Tak więc spoko, czajnik włączyć i parzyć kawę :D
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 07 mar 2018, 10:49

Czy gość żyje? Jeśli nie spoczywa gdzieś jako "NN" sprawdzisz w Empatii, możesz uzyskać interesujące Ciebie informacje z usługi PESEL, ZUS i AC (urząd pracy) a także CBB.
jaś
Praktykant
Od: 05 gru 2017, 15:26
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 08 mar 2018, 8:56

w empatii nie mozna sprawdzic dluznika nie mamy takich uprawnien
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU