Czołem,
Na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy oraz art. 1086 § 1 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeksu postępowania cywilnego zwróciłem się do komorników o przekazania informacji o postępach egzekucji i miejscu zamieszkania dłużnika, z taką litanią:
udzielenie informacji:
1) O stanie egzekucji, w szczególności poprzez wskazanie wykazu kwot ściągniętych od dłużnika przed dokonaniem podziału na koszty egzekucyjne, należności dla wierzyciela (wierzycieli) i należności dla Ośrodka Pomocy Społecznej wraz z datą ściągnięcia tych kwot oraz źródła, z jakiego egzekucja była dokonana skutecznie, a ponadto kiedy należności te przekazano tutejszemu Ośrodkowi,
2) Kiedy Komornik podejmował czynności terenowe względem dłużnika i przesłanie kopii protokołów czynności,
3) Kiedy i do którego Sądu Komornik wystąpił w trybie art. 1086 § 3 ustawy z 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz.U. Nr 43, poz. 296 z późn.zm.) o wyjawienie majątku dłużnika,
4) Kiedy i do której jednostki policji Komornik wystąpił o przeprowadzenie czynności, o których mowa w art. 1086 § 1 k.p.c. oraz jaki był efekt tych czynności,
5) Czy wierzyciel wnioskował o egzekucję z nieruchomości i jaki jest stan realizacji tego wniosku, a w szczególności czy Komornik wystąpił do Prezesa Sądu Rejonowego o pokrycie wydatków na realizację tego sposobu egzekucji,
6) Jakie czynności w trybie art. 761 i 801 k.p.c. Komornik przeprowadził celem ustalenia majątku dłużnika i jakie przyniosły one efekty,
7) W jaki sposób dłużnik zaspokaja swoje potrzeby mieszkaniowe, poprzez wskazanie tytułu prawnego do mieszkania: własność/współwłasność/spółdzielcze prawo lokatorskie czy własnościowe, najem lokalu: komunalny/inny,
8) Czy Komornik ustalił u administratora lokalu dłużnika, czy i w jaki sposób dłużnik uiszcza opłaty za lokal (czy ustalił konto, z którego opłaty są wnoszone), kto jest dostawcą mediów do budynku, a następnie czy do tego dostawcy Komornik zwrócił się o informację o sposobie regulowania opłat (czy ustalił konto, z którego opłaty są wnoszone),
9) Czy i w jaki sposób dokonano zajęcia wynagrodzenia za pracę, w szczególności czy dokonano tylko zajęcia wynagrodzenia i wszystkich świadczeń wypłacanych w związku ze stosunkiem pracy i innymi stosunkami oraz świadczeń z ubezpieczenia społecznego, a także wierzytelności przysługujących od pracodawcy,
10) Czy Komornik ustalił członkostwo zatrudnionego dłużnika w pracowniczej kasie zapomogowo-pożyczkowej i czy zajął środki przypisane dłużnikowi w ramach tego członkostwa, a jeśli nie, to dlaczego.
W odpowiedzi otrzymałem krótką informację od komornika, iż dłużnika nie posiada pracy i majaku oraz "nie jest widywany na tutejszym terenie i brak wiedzo o jego miejscu pobytu."
I co teraz? Wierzycielka już nie pobiera świadczeń, dług wisi, a ja nawet nie jestem w stanie wysłać na adres dłużnika pismo z informacją o zobowiązaniach. Nawet nie wiem czy gość żyje. Komornik zaś swój obowiązek o aktualizacji adresu olewa.
Jakie działania podejmujecie aby ściągać takie długi?