jak skorygowac? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 lis 2014, 9:29

Pracownicy przebywającej w X na zwolnieniu ciązowym, na zasiłku chorobowym płatnym z ZUS wypłaciłam tylko stażowe (płatne w 100% za chorobe).
Brutto stązowe: 500
zaliczka napdof: 65
Netto: 435 wypłacone.

Na początku listopada dowiedzielismy się ze pracownica urodziła 27 pażdziernika, zatem stażowe przysługiwało za 26 dni X, czyli powinno byc tak
Brutto: 433,42
Zaliczka na pdof : 53
Netto: 380,42

czyli nadpłaciłam pracownicy 54,58 a do US poszło zaliczki za duzo o 12 zł.w listopadzie pracownicy nic nie wypłace, bo bedzie na macierzyńskim płatnym z ZUS.ale nadpłate może zwrócic na konto. Co jednak z nadpłaconym podatkiem?

po zaksięgowaniu korekty mam salda WN kont 231 i 225
martynika

Napisano: 21 lis 2014, 11:14

A dlaczego stażowe nie płacicie na macierzyńskim w 100% stażowego?
W jednostkach samorządowych dodatek stażowy wypłacany jest w czasie urlopu macierzyńskiego, gdyż nie jest on wliczany do podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego.
Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku art. 41 ust. 1 ustawy zasiłkowej tj. o świadczeniach pieniężnych z ubezp. społ. Oznacza to, że jeśli dany składnik wynagrodzenia jest wypłacany pracownikowi również w czasie choroby, to nie uwzględnia się go w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego.
Jeżeli zatem przepisy płacowe dla pracowników samorządowych przewidują zachowanie prawa do dodatku stażowego także za dni nieobecności w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby albo konieczności sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem lub chorym członkiem rodziny, za które pracownik otrzymuje z tego tytułu zasiłek z ubezpieczenia społecznego, to dodatku tego nie wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.
Mając na względzie, że podstawę wymiaru zasiłku macierzyńskiego ustala się na tych samych zasadach co zasiłku chorobowego, również tu dodatek stażowy nie jest uwzględniany. W związku z tym – mimo że przepisy rozporządzenia płacowego nie przewidują wprost obowiązku wypłaty dodatku stażowego za czas urlopu macierzyńskiego – należy przyjąć, że taki obowiązek istnieje. Pracownica korzystająca z urlopu macierzyńskiego ma wypłacany w tym okresie zasiłek macierzyński. W zasiłku tym nie jest uwzględniony dodatek stażowy, w związku z czym powinien być on wypłacany przez jednostkę w tym czasie. Pracownica na urlopie macierzyńskim nie może mieć bowiem pogorszonych warunków pracy i płacy art. 177 par. 1 Kodeksu Pracy.
aaaaaa

Napisano: 21 lis 2014, 14:26

miałam taki przypadek i u mnie w ZUS pinformowano, że mam ponownie wystawić zaświadczenie ZUS Z-3 /nie mamy 20 pracowników/ i uwzględnić dodatek stażowy.
Renia1

Napisano: 21 lis 2014, 15:12

Też miałam taką sytuację jak Renia1. Zrobiłam tak samo (też nie mamy 20 pracowników)
AnkaI

Napisano: 24 lis 2014, 9:11

Dodatek stażowy nie wliczamy do podstawy zasiłku chorobowego ale do podstawy zasiłku macierzyńskiego wliczamy a zatem nie wypłacamy dodatku stażowego podczas przebywania pracownicy na zasiłku macierzyńskim
Beki

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x