Jak to będzie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 sie 2015, 9:25

Wyjaśnijcie mi:
Czy po nowelizacji jak będziemy przyznawać świadczenia z fa i wysyłać do komornika decyzje za okres 2015/2016 wraz tymi informacjami i wnioskami o przyłączenie się do postępowania to również wtedy mamy wysyłac wnioski do komornika o wszczęcie lub przyłaczenie sie do podtępowania za wcześniejsze okresy ( te które zostały wcześniej czyli przed nowelizacją umożone)?
Pytam bo trwa u mnie burzliwa dyskusja na ten temat.
1. A ja to rozumiem tak ze jak bedziemy przyznawac świadczenia na okres 2015/2016 do tylko bedziemy dołańczac decyzjie + informacjie + wniosek o przyłaczenie sie do postępowania TYLKO DOTYCZĄCY TEGO OKRESU 2015/2016. Czy dobrze myśle :?:

2.A te wnioski które zostaną umorzone przez US to mamy na to 3 miesiące od momentu przysłania Nam postanowienia o umorzeniu? TAK :?:

3. Natomiast te wnioski które zostały umorzone jeszcze przed wejscie noweli to nie ma określonego czasu mamy na to cały rok?TAK?

Prosze Was upewnijcie mnie czy dobrze do rozumiem? I czy wy też tak rozumiecie?
Marysiaa

Napisano: 12 sie 2015, 11:27

Elmer bardzo cie prosze?
Marysiaa

Napisano: 12 sie 2015, 12:55

:?: :?: :?: :?:
Marysiaa

Napisano: 12 sie 2015, 13:53

hej mądre głowy czekam na wasze zdanie?
Marysiaa

Napisano: 13 sie 2015, 8:22

dołaczam sie do pytania????/
Wikii

Napisano: 13 sie 2015, 8:29

Elmer prosze Cie bardzo o Twoje zdanie w tej sprawie? Wiem ze jeszcze sie tym wnikliwie nie zajmujesz ale z pewnością czytałeś i rozumiesz? :!: :?:
Marysiaa

Napisano: 13 sie 2015, 9:53

W egzekucji sądowej składa się do komornika wniosek o wszczęcie egzekucji z załączonym sądowym tytułem wykonawczym którym jest orzeczenie sądu zaopatrzone w klauzulę wykonalności. Wg noweli FA do wniosku należy załączyć decyzję przyznającą FA która w tym przypadku pełni rolę sądowego tytułu wykonawczego.
Nic nie stoi na przeszkodzie by jeden wniosek obejmował kilka tytułów wykonawczych przeciwko temu samemu dłużnikowi tak więc i w przypadku FA nie powinno być przeszkód by wniosek obejmował wiele decyzji przyznających FA a tym samym wiele okresów świadczeniowych.

Wg nowych przepisów do komornika wysyłane mają być wnioski o wszczęcie egzekucji lub wnioski o przyłączenie się do już prowadzonej egzekucji do wniosku załącza się decyzje przyznające FA i informacje o ich rozpoczęciu.

Wg mnie w przypadku gdy przeciwko dłużnikowi nie jest prowadzona egzekucja administracyjna a występują niezapłacone należności okresów poprzednich należy złożyć wniosek obejmujący decyzje dotyczące tych okresów i decyzję 2015/2016.

Wszystkie niezapłacone należności z tyt. zwrotu FA objęte decyzjami w sprawie zwrotu są zobowiązaniami wymagalnymi i mogą być objęte egzekucją, natomiast decyzja 2015/2016 obejmie wypłaty świadczeń które dopiero będą lub nie wypłacone więc nie wiem jak ustawodawca wyobraża sobie egzekucję zobowiązań dłużnika które warunkowo dopiero powstaną. Gdzie jest tu czas na dobrowolną wpłatę dłużnika.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 10:08

BDMB jakos nie wyobrażam sobie we wrzesniu przyjmowac wnioski z SR i FA i jednocześnie przyznawac na okres 2015/2016 a i jeszcze do tego grzebac w stecz do aktach tych wierzycielek i dłużników i pisac takie wnioski za wczesniejsze okresy.
Będzie cieżko... :shock:
Kasiek88

Napisano: 13 sie 2015, 10:25

Teoretycznie można a w praktyce to już teraz widać, że to ...

Liczne wzory wniosków o egzekucję alimentów można znaleźć w Internecie.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 10:48

A ja szukam i znaleźć nie mogę może podałbys jakis link do strony gdzie owe wnioski można znaleźć.
Emila 91

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x