jak to jest wkońcu???alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 19 sie 2015, 14:11

Gość pisze:a co z zabezpieczeniem alimentacyjnym?? wliczamy? o tym nie ma mowy w ustawie...
Utarło się w orzecznictwie, że zabezpieczenie powództwa = alimenty. Nie ma się co z tym kopać.
Gość pisze:[art. 5 ust. 4b mówi że z roku bazowego tez dzielimy przez liczbe miesiecy ...
5ust. 4b mówi o dochodzie uzyskanym
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 sie 2015, 14:14

Tom. pisze:
Gość pisze:a co z zabezpieczeniem alimentacyjnym?? wliczamy? o tym nie ma mowy w ustawie...
Utarło się w orzecznictwie, że zabezpieczenie powództwa = alimenty. Nie ma się co z tym kopać.
Gość pisze:[art. 5 ust. 4b mówi że z roku bazowego tez dzielimy przez liczbe miesiecy ...
5ust. 4b mówi o dochodzie uzyskanym

jesli zabezpieczenie to alimenty to dlaczego nie należy się rodzinne gdy osoba ma tylko zabezpieczenie?? ustawa jasno mówi że tylko w przypadku zasądzenia alimentów ..nie zabezpieczenia tak samo w dochodach nieopodatkowanych są alienty oraz świadczenia z funduszu...
Gość

Napisano: 19 sie 2015, 14:16

ale ta zasada zabezpieczenie = alimenty odnosi się zarowno do dochodu jak i ZR dla samotnych. Orzecznictwo jest ukształtowane od dłuższego czasu, że należy te pojęcia traktować jednakowo pod każdym względem.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 sie 2015, 14:19

Tom. pisze:ale ta zasada zabezpieczenie = alimenty odnosi się zarowno do dochodu jak i ZR dla samotnych. Orzecznictwo jest ukształtowane od dłuższego czasu, że należy te pojęcia traktować jednakowo pod każdym względem.
to mamy wkońcu bazować na orzecznictwie czy na ustawie? ja juz nie wiem... dlaczego w takim razie nikt nie stosuje wyroku trybunału skoro taki wyrok stanowi prawo? tylko wszyscy tłumaczą ze ustawa i tylko ustawa...
to wszystko jest bez sensu !!!
Gość

Napisano: 19 sie 2015, 14:21

orzecznictwo nie tworzy nowego prawa a dokonuje interpretacji ustawy
wyroków nie stosują bo się boją, z reguły przełożeni trzęsidupy nie pozwalają
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 sie 2015, 14:23

a ja płacę rodzinne jak jest zabezpieczenie powództwa.... mam opinie radcy prawnego, mam decyzje SKO .....nie widzę problemu aby zabezp. powództwa traktować jak alimenty

art.7 ust.5 mówi o zasądzeniu świadczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka a zabezpieczenie powództwa alimentacyjnego jest "tymczasowym " ustaleniem alimentów na czas trwania postępowania, jest świadczeniem alimentacyjnym.-tak w skrócie. Wyrok o alimentach będzie zawierał odniesienie do tego wyroku o zabezpieczeniu.
~o~

Napisano: 19 sie 2015, 14:27

praca od czerwca 2013r. 1000zł
pole od marca 2013r.1ha przeliczeniowy
alimenty od wrzesnia 2013r. 600zł mies.
jaki jest dochód miesięczny na osobe?? bierzecie pod uwagę tylko te miesiące w ktorych byly dochody? na ile podzielic???
Gość

Napisano: 19 sie 2015, 14:28

kiedys sumę wszystkiego dzieliliśmy przez 12 i było ok a teraz nie wiem....
Gość

Napisano: 19 sie 2015, 14:33

a ten tysiąc- zarobki to miesięcznie czy za 7 miesięcy?
~o~

Napisano: 19 sie 2015, 14:34

~o~ pisze:a ten tysiąc- zarobki to miesięcznie czy za 7 miesięcy?
miesięcznie
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x