jak to jest z becikowym ?? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 01 lip 2015, 14:26

Zofia pisze:Ale w podanym przykładzie pani nie chce wpisać ojca dzieci, bo nie jest mężatką, a wychowują wspólnie. Do składu rodziny należy wpisać wszystkich członków rodziny, nie wg własnego uznania, ale wg tego, co mówi ustawa o świadczeniach rodzinnych.
skoro twierdzi, że razem to powinna .. ale jak powie, że nie razem ??
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 14:36

No jak powie, że nie, to nie :)
Ale jeśli mamy wątpliwość (bo np. wydaje się nam, że pani chce oszukać nas na dochodzie), to już pisałam wyżej, jakie artykuły z ustawy możemy wykorzystać.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 01 lip 2015, 15:51

Zofia pisze:Ale w podanym przykładzie pani nie chce wpisać ojca dzieci, bo nie jest mężatką, a wychowują wspólnie. Do składu rodziny należy wpisać wszystkich członków rodziny, nie wg własnego uznania, ale wg tego, co mówi ustawa o świadczeniach rodzinnych.
co to znaczy że "wychowują wspólnie" - Ty tak oceniłaś?, z tego co piszesz wnioskodawca tak nie oświadczyła (osoby wpisane we wniosku dot. składu rodziny)
ODA

Napisano: 01 lip 2015, 15:52

Jeśli wspólnie wychowują to musi wpisać, jeśli stwierdziła, że wychowują wspólnie ale nie wpisze, to wyjaśniasz dalej. Jak będzie mocno uparta to teoretycznie można nawet zawiadomić prokuraturę, że pani próbuje wyłudzić świadczenie podając nieprawdziwe informacje (czy to jakieś "niekorzystne rozporządzanie mieniem'') - wiadomo, że to już ostateczność, ale nie można przy pracowniku urzędniku mówić, że wychowuje wspólnie dziecko a wpisywać coś innego we wniosek.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 8:19

ODA pisze:co to znaczy że "wychowują wspólnie" - Ty tak oceniłaś?, z tego co piszesz wnioskodawca tak nie oświadczyła (osoby wpisane we wniosku dot. składu rodziny)
Nie ja tak oceniłam, tylko autorka postu tak stwierdziła. Zapewne to była taka sytuacja, że pani powiedziała, że owszem, ojciec jest znany, są razem, ale nie mają ślubu, to dlaczego go ma wpisywać? Ja mam pełno takich klientek, które uważają, że jak są "pannami" to już ojca dziecka nie muszą nigdzie "wpisywać". Przy zasiłku rodzinnym jest oczywiście łatwiej, bo jak nie wpiszą, to muszą mieć alimenty - i zaraz wszystkie wpisują. To, że przy becikowym nie ma konieczności zasądzenia alimentów nie znaczy, że można ukryć jakiegoś członka rodziny. Nasza ustawa robi krok w stronę związków partnerskich ;) i nie wymaga ślubu od ludzi, którzy de facto tworzą rodzinę. Niewpisanie do składu rodziny ojca dziecka wiąże się z tym, że nie będą podane jego dochody i należy się zastanowić, czy Pani rzeczywiście nie wychowuje dziecka z ojcem, czy tylko boi się przekroczenia kryterium dochodowego.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 lip 2015, 9:36

Zgadzam się ze stanowiskiem Zofii.
m-ka

Napisano: 02 lip 2015, 9:50

oczywiście chodzi o pieniądze, z ojcem dzieci nie zakwalifikuje sie do becika a bez jego dochodów tak
faktycznie wychowuja wspólnie dzieci i ostatecznie wnioskodawczyni wpisała ich ojca do składu rodziny (z niezadowoleniem ale dobrowolnie) i dostała odmowę
aja

Napisano: 02 lip 2015, 11:13

Zofia pisze:
ODA pisze:co to znaczy że "wychowują wspólnie" - Ty tak oceniłaś?, z tego co piszesz wnioskodawca tak nie oświadczyła (osoby wpisane we wniosku dot. składu rodziny)
Nie ja tak oceniłam, tylko autorka postu tak stwierdziła. Zapewne to była taka sytuacja, że pani powiedziała, że owszem, ojciec jest znany, są razem, ale nie mają ślubu, to dlaczego go ma wpisywać? Ja mam pełno takich klientek, które uważają, że jak są "pannami" to już ojca dziecka nie muszą nigdzie "wpisywać". Przy zasiłku rodzinnym jest oczywiście łatwiej, bo jak nie wpiszą, to muszą mieć alimenty - i zaraz wszystkie wpisują. To, że przy becikowym nie ma konieczności zasądzenia alimentów nie znaczy, że można ukryć jakiegoś członka rodziny. Nasza ustawa robi krok w stronę związków partnerskich ;) i nie wymaga ślubu od ludzi, którzy de facto tworzą rodzinę. Niewpisanie do składu rodziny ojca dziecka wiąże się z tym, że nie będą podane jego dochody i należy się zastanowić, czy Pani rzeczywiście nie wychowuje dziecka z ojcem, czy tylko boi się przekroczenia kryterium dochodowego.
Oczywiście, że tak jest. Wszyscy o tym wiemy. Co nie zmienia faktu, że to wnioskodawca oświadcza (we wniosku) jaki jest jego skład rodziny i jeśli jest np.panną może nie wpisać do składu rodziny ojca dziecka. Spróbujcie dać odmowę w takim przypadku, ciekawe na jakiej podstawie
ODA

Napisano: 02 lip 2015, 12:13

ODA pisze:
Zofia pisze:
Oczywiście, że tak jest. Wszyscy o tym wiemy. Co nie zmienia faktu, że to wnioskodawca oświadcza (we wniosku) jaki jest jego skład rodziny i jeśli jest np.panną może nie wpisać do składu rodziny ojca dziecka. Spróbujcie dać odmowę w takim przypadku, ciekawe na jakiej podstawie
zgadza sie moze go nie wpisac ale wtedy pisze osiwadczenie ze z panem nie wychowuje dziecka, jesli z nim wychowuje to tworza rodzine a do rodziny zaliczamy rodziców dzieci wiec musi go wpisac
bxbxbx

Napisano: 02 lip 2015, 12:33

ODA pisze:Co nie zmienia faktu, że to wnioskodawca oświadcza (we wniosku) jaki jest jego skład rodziny i jeśli jest np.panną może nie wpisać do składu rodziny ojca dziecka. Spróbujcie dać odmowę w takim przypadku, ciekawe na jakiej podstawie
Ja bym nie dawał odmowy tylko wyciągnął konsekwencje za złożenie fałszywego oświadczenia (oczywiście jeśli bym wiedział, że wychowuje dziecko z jego ojcem).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x