jak to jest z rolnikami? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lut 2016, 12:54

Witam. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to w końcu jest z rolnikami, którzy składają oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego? Mam dziewczynę, która złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne po raz pierwszy. Ma ziemię na własność, więc złożyła mi stosowne oświadczenie. Babka chce być nadal ubezpieczona w KRUS-ie, więc w terminie 30 dni zgłosiła się do KRUS-u i złożyła dokumenty (mam nadzieję, że dobre bo tego na 100% nie wiem). I teraz KRUS przysyła mi decyzję, że wyłącza ją z ubezpieczenia bo nie prowadzi gospodarstwa! Co to ma być??? Czy ja coś zrobiłam źle czy czegoś nie rozumiem???
asz

Napisano: 18 lut 2016, 13:09

i teraz Ty zgłaszasz ja do ubezpieczenia w krusie i za nim odprowadzasz skladki do krus :)
nie miałam jeszcze takiego przypadku
gosia...

Napisano: 18 lut 2016, 13:16

Może powinna dostać dwie decyzje. Pierwsza o ustaniu ubezpieczenia jako rolnik, czyli ta pierwsza decyzja i może druga, że obejmują ją ubezpieczeniem na wniosek z związku z pobieraniem świadczenia art. 16 ust.2 pkt 4 ustawy z dnia 20.12.1990 ustawy o ubezp. rolników, to są te zmiany wprowadzone od października 2015r. Jeżeli złożyła taki wniosek to będzie odpowiedź, może , że nie wnioskowała o to nowe ubezpieczenie.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x