jak to rozpatrzyć - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 06 paź 2014, 12:56

Syn chce się ubiegać o SZO na ojca ze znacznym stopniem. Syn jest właścicielem gospodarstwa rolnego 2ha. Oddał te 2 ha w dzierżawę bratu; opłaca KRUS. czy w związku z tym będzie mu się należało szo? Jeśli tak, jaki skład rodziny przyjąć do ustalenia dochodu rodziny: syn+żona+jedno dziecko +osoba wymagająca opieki(ojciec)+jego żona; dochody wszystkich?? Jakie dokumenty żądać. Co rozumiecie pod pojęciem rezygnacji jeśli chodzi o rolnika??? Rezygnacja z pracy w gospodarstwie na oświadczenie?????
kasiam.

Napisano: 06 paź 2014, 14:38

czy ktoś podpowie?? :roll: :D
kasiam.

Napisano: 06 paź 2014, 14:43

Sprawa jest prosta: SZO nie przysługuje osobom ubezpieczonym społecznie z innego tytułu. Oddał ziemię w dzierżawę, ale nadal jest ubezpieczony w KRUS, więc SZO nie należy się.
~`Ewa

Napisano: 06 paź 2014, 14:51

Do Ewy...Ten zapis o ubezpieczeniu to już jest nieaktualny
taaaa

Napisano: 06 paź 2014, 14:57

A od kiedy on jest nieaktualny? Przeoczyłam.
~`Ewa

Napisano: 07 paź 2014, 10:39

to w związku z tym co mam zrobić i jakich dokumentów żądać!! Przyznać czy nie??
kasiam.

Napisano: 09 paź 2014, 12:33

przyznajecie w takiej sytuacji????
kasiam.

Napisano: 09 paź 2014, 13:19

kasiam. pisze:przyznajecie w takiej sytuacji????
a nie powinien złożyc oświadczenia o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym?
nowa7777777

Napisano: 09 paź 2014, 13:48

A ja nadal nie znalazłam, gdzie to jest napisane, że SZO przysługuje ubezpieczonym społecznie z innego tytułu. Może mam zaćmienie umysłu, oświećcie mnie. ;)
~`Ewa

Napisano: 09 paź 2014, 14:09

jeśli złoży oświadczenie o rezygnacji a jest właścicielem tych 2 ha ziemi to czy się należy, i czy może być ubezpieczony w KRUS????? Oświećcie mnie bo już zgłupiałam. Kto w składzie rodziny i czyje dochody byłyby brane pod uwagę, jakie dodatkowe dokumenty????
kasiam.

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x