jak to rozwiązać - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 12:06

Dostałam decyzję przyznającą świadczenie pielęgnacyjne Pani nad dzieckiem z ROPS. Muszę teraz wezwać Panią o dostarczenie świadectw pracy by wysłać to do ZUS. ale co ze składką zdrowotną. W decyzji widnieje cały czas hasło" pani mąż.... jest na zasiłku dla bezrobotnych za granicą" a pani twierdzi że nie są razem i że mąż płaci jej dobrowolne alimenty. czy mam ją ubezpieczyć zdrowotnie z dzieckiem u nas
aniunia1

Napisano: 17 kwie 2015, 9:10

pomóżcie proszę
aniunia1

Napisano: 17 kwie 2015, 9:13

oświadczenie i płacisz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 10:12

a ja jestem przeciwna opłacaniu składek mężatkom. Mężatka ma tytuł do ubezpieczenia- jako członek rodziny- i powinna z niego korzystać. Jak nie chce -jej sprawa.

wiele lat temu- opłacałam składki mężatce- bo jak twierdzila jest z mężem w trwałym konflikcie, nie utrzymuja żadnych kontaktów. Nie będzie się rozwodzić bo jest głeboko wierząca. płacilam, płacilam..... do czasu- aż spotkałam gruchających małżonków na ławce w parku. Przytulanko i całuski jak u małolatów.....za rączkę poszli do domu. nawet sie nie speszyła na mój widok.
Przestałam płacić mężatkom. Wierzące- nie muszą się rozwodzić-wystarczy im separacja sądowa.Ksiądz sie nie czepia a ja płace ubezpieczenie zdrowotne. W drodze wyjątku- na czas trwania postepowania rozwodowego/o separację- mogę ubezpieczyć. I to też nie zawsze. Pracodawcy rownież na wniosek żony pracownika- zgłoszą rodzinę do ubezpieczenia.
JJJ

Napisano: 17 kwie 2015, 10:18

Pani twierdzi, że nie sa razem bo i jak? Ona w Polsce on za granicą.....no nie są :D

Ja nie zbieram żadnych świadectw pracy- do ZUS wysyłam samo pismo

Spróbuj zadzwonic do ROPS- może podpowiedzą Ci jak wygląda sprawa ubezpieczenia u męża i co z czlonkami rodziny. Zasiłki dla bezrobotnych, renty, emerytury ,ubezpieczenia rownież mają swoje uregulowania jeżeli czlonek rodziny pracuje czy mieszka w innym kraju
~o~

Napisano: 17 kwie 2015, 10:21

Czy są czy nie są razem co za różnica....są małżeństwem.A małżeństwo to nie tylko prawa ale też obowiązki.

Z zasady-też nie ubezpieczam zdrowotnie osób w związkach małżeńskich.
ABC

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem