Jak to rozwiązać???? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 lut 2020, 12:07

Pani złożyła wniosek elektroniczny na siebie konkubenta i trójki wspólnych dzieci.Dzieci z matką adres zamieszkania mają wpisany adres mojej gminy, natomiast konkubent ma wpisany adres sąsiedniej gminy.( z mojej informacji wiem, ze wszyscy mieszkają razem w mojej gminie)
Jak rozwiązać tą sytuację????
Kate1977
Praktykant
Od: 24 lut 2020, 10:54
Zajmuję się: KDR,FA

Napisano: 24 lut 2020, 12:48

zadzwoń do Pani i poproś żeby przyszła i poprawiła wniosek albo na wydruku elektronicznym albo żeby napisała oświadczenie że się pomyliła i podała rzeczywisty adres konkubenta. Potem edytujesz wniosek elektroniczny a dalej już wiadomo
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2020, 13:47

Kate1977 pisze:
24 lut 2020, 12:07
Pani złożyła wniosek elektroniczny na siebie konkubenta i trójki wspólnych dzieci.Dzieci z matką adres zamieszkania mają wpisany adres mojej gminy, natomiast konkubent ma wpisany adres sąsiedniej gminy.( z mojej informacji wiem, ze wszyscy mieszkają razem w mojej gminie)
Jak rozwiązać tą sytuację????
A ja tylko spytam od razu czy "konkubent" spełnia warunki ustawy? tj. jest ojcem co najmniej 3 dzieci lub jest w związku małżeńskim z tą Panią?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2020, 16:04

konkubent nie jest w związku małżeńskim z tą Panią, natomiast troje dzieci wykazane we wniosku są ich wspólnymi dziećmi.
jak to załatwić??
dwa wnioski jeden na nią drugi dla ojca dzieci?? bo przecież nie mogę zrobić ich na jednym wniosku - on nie jest jej mężem.
Kate1977
Praktykant
Od: 24 lut 2020, 10:54
Zajmuję się: KDR,FA

Napisano: 25 lut 2020, 9:25

przecież nie musi być jej mężem, jeśli mają wspólne dzieci (troje) załatwiasz to na jednym wniosku. Oboje maja status - rodzic
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2020, 9:30

Kate1977 pisze:
24 lut 2020, 16:04
bo przecież nie mogę zrobić ich na jednym wniosku - on nie jest jej mężem.
Jak nie możesz?, jak możesz...
To normalna sytuacja, skoro jest Pan i Pani, mają trójkę współnych dzieci, to sytuacja jest prosta. NIE MUSZĄ BYĆ W ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIM, NAJWAŻNIEJSZE JEST TO, ŻE JEST TO ICH WSPÓLNA TRÓJKA DZIECI.
Wpisuje się Wnioskodawca np. Pani, następnie na kartkach z członkami rodziny wielodzietnej wpisuję się znowu wnioskodawca np. Pani (zaznacza się jako rodzic bo jest matką 3 dzieci), na kolejnej kartce wpisuje Pana (ojca 3 dzieci) i zaznacza go jako rodzica (bo jest ojcem 3 dzieci), a następnie trójkę dzieci spełniających warunki ustawy (wnoszę) lub trójkę dzieci już dorosłych niespełniających warunków ustawy (nie wnoszę) - wtedy byłby to wniosek "tylko dla rodziców".

Co do tego, gdzie ten Pan mieszka to z Panią się skontaktuj i jak przyjdzie to zapytaj o ten adres. Bo jeśli ten Pan z nimi nie mieszka (nie mieszka w twojej Gminie) to nie powinna go w ogóle wpisywać ewentualnie jak już wpisała to zaznaczyć "nie wnoszę".
I wtedy ten Pan może złożyć wniosek w swojej "innej" Gminie na kartę tylko dla siebie (oczywiście też tam będzie musiał wymienić swoją 3 dzieci).
Natomiast jeśli FAKTYCZNIE mieszka w twojej Gminie to niech poprawi adres zamieszkania członka rodziny wielodzietnej, ponieważ ty karty nie możesz wydać członkowi rodziny wielodzietnej mieszkającemu w innej Gminie niż wasza.

PS.
Poprawianie tych wniosków elektronicznych to chyba już STANDARD, bardzo rzadko się zdarza, żeby te wnioski były poprawne. Myślę, że problem leży w braku przejrzystości tego wniosku podczas jego składania - ludzie po prostu "nie wiedzą, że nie mogą tak wniosku złożyć". powinny być wszędzie stosowne wyjaśnienia i walidację, np. że jak wskaże, że wnosi o KDR i poda adres członka rodziny, który mieszka w innej Gminy niż do której kieruje wniosek to powinna być twarda walidacja, albo chociaż miękka i ostrzeżenie, że powinna złożyć wniosek dla tego członka rodziny w Gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej.
Ahhh... taka walidacja do wykonania to nic trudnego, ale o czym ja tu piszę, skoro prostszych walidacji nie ma...
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x