Jak to ugryźć - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 lut 2014, 12:06

Matka wyprowadziła się z domu i mieszka ... 50 metrów dalej. Konflikt z ojcem dziecka. Syn jest nastolatkiem i został w domu ojca. U matki jest codziennie, na obiadach, po szkole (wywiad). Ojciec żąda zasiłków na siebie twierdząc że matka porzuciła dziecko. Uchylić zasiłek matce na tego syna? Czy fakt nienocowania syna u matki ma znaczenie?
~Agnieszka

Napisano: 26 lut 2014, 12:22

Dlaczego nikt nie chce mi pomóc?
To może zrobię sondaż.
Czy w w/w sytuacji byłbyś skłonny:
a) uchylić zasiłek matce dziecka i przyznać ojcu
b) zostawić zasiłek matce.
~Agnieszka

Napisano: 26 lut 2014, 12:35

nie ma w zasadzie sprawy. Jeżeli nie ma postanowienia sądowego dot. dzieci, to oboje mają równe prawo do złożenia wniosku o zasiłek rodzinny, a matka pierwsza złożyła wniosek więc ona ma prawo, tym bardziej, że jak wynika z Twojego opisu matka opiekuje się dzieckiem (karmi itd.).
~remi

Napisano: 26 lut 2014, 12:46

Nie ma żadnych wyroków ani postanowień sądowych. Mało tego ojciec był zobowiązany od wielu lat do płacenia alimentów matce na to dziecko. Sąd w zeszłym miesiącu uchylił mu alimenty i nie zasądził ich matce. Zatem obydwoje mają równe prawa. Dziękuję Ci Remi. Ta sprawa jest dla mnie problemem od kilku miesięcy, bo ojciec jest bardzo arogancki i roszczeniowy. Wręcz wywiera na mnie presję o zmianę decyzji grożąc sprawą w sądzie.
~Agnieszka

Napisano: 26 lut 2014, 12:49

a matka pobiera swiadczenia jako osoba samotnie wychowujaca?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2014, 12:54

tak, matka pobierała przez lata jako osoba samotnie wychowująca bo nie byli w związku małżeńskim. Problem jest bardziej złożony. Ona jest w ciąży z innym mężczyzną i niedawno wyszła za niego za mąż. Ona wyprowadziła się i mieszka z obecnym mężem swym.
~Agnieszka

Napisano: 26 lut 2014, 14:20

Czy ktoś jeszcze wniesie coś do tematu?
~Agnieszka

Napisano: 26 lut 2014, 16:31

bez alimentów nadal pobiera zr?
~Algar

Napisano: 26 lut 2014, 16:57

czemu samotne jak alimenty miało dziecko
~ewa

Napisano: 26 lut 2014, 17:02

Matka pobierała zasiłek rodzinny na syna jako samotnie wychowująca bo ojciec miał zasądzone alimenty!!! Nie byli w związku małżeńskim. Nie mylić z dodatkiem z tytułu samotnego wychowywania - bo tego nie pobierała. Chodzi mi o to że w składzie rodziny była tylko ona i syn. Bez ojca dziecka - bo ten miał zasądzone alimenty na rzecz dziecka. Ale sąd uchylił ojcu alimenty na rzecz syna i ten od razu żąda żeby zasiłek wypłacać jemu a nie matce.
~Agnieszka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem