jak to w końcu jest, z tą utratą z roku 2015? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 06 cze 2016, 15:06

Ewa 23 pisze:Zmieniony teraz jest artykuł mówiący o dochodzie uzyskanym, Nie na zapisu, który był, jeżeli jest uzyskiwany w chwili ustalania prawa. Obecnie jest zapis, który mówi o uzyskiwaniu dochodu w okresie na który jest ustalany. Według mnie powinno być przyznane od czerwca jeżeli po doliczeniu dochodu za listopad 2015 przekroczone jest kryterium dochodowe uprawniające do świadczenia.
Dokładnie tak.
ooooooooo

Napisano: 06 cze 2016, 15:20

bredzicie jak potłuczeni
art. 7 ust. 3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
rozumiem, że na maj nie ustalanie prawa.
Włączcie myślenie i zapoznajcie się przyczyną wprowadzenia tego zapisu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 15:30

Rozumiem że weryfikujemy za kwiecień i maj również. Dlatego skoro nie łapie się za kwiecien i maj to od czerwca. A koleżance chodziło o to, że nie ma zapisu który twierdziłby że jeżeli dochód nie jest uzyskiwany w chwili składania wniosku to nie bierzemy go w ogóle pod uwagę bo się "wygumkował" jak to ktoś ładnie twierdził kiedyś. On był w okresie weryfikowanym i jest dochodem utraconym
oooooo

Napisano: 07 cze 2016, 7:35

To jak w końcu powinno być. Bo teraz to zgłupiałam. Można od V/2016 przyznać?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 7:37

nie można, ale należy przyznać na maj.

oooooo na jakiej podstawie twierdzisz, że nie łapie się na maj?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 7:46

Jak dochód przekracza to nie można. Utrata w maju przyznanie od czerwca i tyle, taką dostałam odpowiedź. A skoro dochód nie przekroczył to przyznanie od kwietnia.
ooooo

Napisano: 07 cze 2016, 7:49

nie wiem kto cię tak okłamał, ale więcej go nie słuchał.
Gość stracił pracę (którą wcześniej uzyskał) w dniu 22 maja. Na jakiej podstawie w dniu 23 maja mu chcesz liczyć dochód z tej pracy? Zapis ustawy jest jasny i czytelny
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 8:17

No cóż taką dostałam odpowiedź i nie ja jedyna...za miesiąc kwiecień i maj też ustalam prawo do świadczenia, a ten dochód wtedy był. Cała ta kłótnia jest bez sensu, ilu ludzi tyle opinii, każdy robi inaczej. Wiem że tego dochodu już nie ma i zgodnie z art. 7 ust 1. nie uwzględnia się tego dochodu. Ale jest też art, 7 ust.2 który mówi że liczymy jeżeli jest uzyskiwany w okresie weryfikowanym. Jest też art. 18 ust 5 który mówi że w razie utraty dochodu ustalamy od miesiąca następującego po miesiącu.... i bądź tu mądry....ja nigdzie nie doszukałam się przekazu że dochód uzskany w roku bazowym i po roku bazowym nie jest dochodem uzyskanym. Dla mnie uzyskany to uzyskany, a utracony to utracony. Widocznie nie jest mi dane dostąpić tej tajemnej wiedzy. Okłamali mnie tak w ministerstwie i tak będę robić dopóki nie pojawi się jakieś konkretne wyjaśnienie.
oooooooooo

Napisano: 07 cze 2016, 9:23

Od 23 maja strona nie ma dochodu uzyskanego, spełnia przesłanki i należy jej przyznać świadczenie. Dlaczego?
Większość ludzi jest wzrokowcami, więc posłużę się kolorami.
Rozmawiamy o dwóch zagadnieniach: utracie i uzyskaniu dochodu.
Do utraty dochodu stosujemy przepisy o utracie dochodu, a do uzyskania przepisy o uzyskaniu.
Do utraty dochodu NIE stosujemy przepisów o uzyskaniu dochodu a do uzyskania dochodu NIE stosujemy przepisów o utracie dochodu.
Uzyskanie dochodu po roku bazowym jest właśnie UZYSKANIEM dochodu i należy stosować przepisy dotyczące uzyskania dochodu.
Jeśli ktoś mi wskaże w którym miejscu jest mowa o przysługiwaniu świadczeń od kolejnego miesiąca w odniesieniu do uzyskania dochodu, to możemy zacząć rozmawiać czy w ogóle istnieje jakikolwiek dylemat.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 9:25

23 maja nastąpiła utrata dochodu
ooooooo

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]