Mam w programie zwrot do zrobienia ZR od kwietnia 2016 r. Babka nie zgłosiła pracy. Od kwietnia powinna mieć zł/zł czy jakoś w programie można wprowadzić wstecz aby program ustalił wysokość tego zwrotu? Jeżeli wiecie to proszę o wskazówki.
Treść rozwiązania:
Jeśli ma miejsce sytuacja, że osoba zgłosiła uzyskanie dochodu dopiero w jakimś czasie od uzysku np. w kwietniu, ze dochód uzyskany został w styczniu w takiej sytuacji można:
1. Zarejestrować wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmiana sytuacji życiowej z datą złożenia wstecz (z miesiąca w którym uzyskano dochód). System utworzy w decyzji zmieniającej obliczenia od miesiąca następnego po miesiącu uzyskania. Kierując się oknem "Obliczenia dla przekroczonego kryterium" (jest w nim zakładka kwoty wypłacone) na różnicę kwot dla poszczególnych świadczeń należy zrobić decyzję żądającą zwrotu z decyzji pierwotnej. W planie wypłat decyzji zmieniającej kwoty za miesiące, za które wypłacono świadczenia w pełnej wysokości się wyzerują.
lub
2. Dodać dochód uzyskany do wniosku pierwotnego przez Administracja> Pakiet narzędziowy Modyfikacja danych wniosku. Po wprowadzeniu właściwego okresu uzyskania dochodu można utworzyć decyzje zmieniającą jako Decyzja z decyzja od miesiąca następnego po miesiącu uzyskania wniosku. Kierując się oknem "Obliczenia dla przekroczonego kryterium" (jest w nim zakładka kwoty wypłacone) na różnicę kwot dla poszczególnych świadczeń należy zrobić decyzję żądającą zwrotu z decyzji pierwotnej. W planie wypłat decyzji zmieniającej kwoty za miesiące, za które wypłacono świadczenia w pełnej wysokości się wyzerują.
Wykorzystanie narzędzia modyfikacji wniosku do wprowadzenia dochodu uzyskanego/ zalecamy tylko i wyłącznie dla takich przypadków.
Tworząc żądanie zwrotu z decyzji pierwotnej system podpowie pełna kwotę jaka była wypłacona należy ją ręcznie zmodyfikować na różnicę między kwotą wypłaconą a kwotą z obliczeń dla każdego świadczenia.
Hmm próbowałem tej metody, ale rozpoczęcie roku mam wyzerowane we wrześniu a w pozostałych miesiącach mam po 2 z groszem do wypłaty Co robię źle? Albo jak to zrobić aby było dobrze?