już się o to pytałam ale jak w końcu brać te składy rodziny w tym szo, dziweczyna 19 lat mieszka z rodzicami i siostrą mlodszą, babcia wdowa też z nimi mieszka, dziwczyna 19 lat składa na szo i teraz brac ja tylko z babcią /i utzrymywać nieprawdę ,że sama z babcią prowadzi gospodarstwo/ czy ze swoimi rodzicami i tą siostrą?
Z rodzicami.
Czego chcesz nieprawdę poświadczać, a wnuczka byc moze wcale nie będzie sie zajmowała babcią, tylko jej rodzic. Tym bardziej w sytuacjach kiedy przekroczenie dochodu może wyeliminować ze wsparcia państwa osoby faktycznie opiekujace sie i do tego być moze z cięższymi stanami.
Poza tym zgodnie z definicja rodziny ta dziewczyna wchodzi w skład swojej rodziny a nie babci.
no tak ale wnuczka jest pełnoletnia i wpisała tylko siebie i dziadka, wiem, ze jej rodzice i rodzeństwo pracują ( nie miałaby szans na świadczenie ) a co z dorosłym synem dziadka? niepracującym i pijącym ? też go wpisać, dziś jest jutro go nie ma;(
a pracownik jak jedzie na wywiad to wam potwierdza cos we wywiadzie czy mieszka z rodzicami czy z dziadkami czy jak, ja tez biorę rozdiców + rodzeństwo do 25 roku bo co sama się utrzymuje z dziadka czy babci emerytury hehehe i jeszcze zaocznie studiuja
a czy w definicji rodziny jest napisane,ze zalicza sie do niej rodzic wnioskodawcy ? albo rodzenstwo wnioskodawcy ? chyba nie, prawda? rodzina dla wnioskodawcy, czyli osoby utrzymujacej ze sprawuje opieke nad niepelnosprawnym, jest on sam, jego wspolmalzonek lub partner, z ktorym wychowuje wspolne dziecko i pozostajace na ich utrzymaniu dzieci (ich dzieci ), a rodzina osoby wymagajacej opieki jest ta osoba i jej malzonek itd....wiec jak wam wychodzi,ze moze byc w skladzie rodziny osoby wnioskujacej jego matka czy ojciec to nie wiem:) mozecie miec watpliwosci czy takiemu wnukowi przysluguje szo, ale nie powinniscie miec watpliwosci co do skladu rodzin tych osob;-)