Pani jest żonata, od męza ma zasądzone alimenty na córkę. Oprócz córki Pani ma jeszcze 2 dzieci z konkubentem- dzieci mają nazwisko konkubenta. Pani do tej pory wpisywała w składzie rodziny wszystkie dzieci i konkubenta. Teraz konkubent się wyprowadził. W składzie go nie wpisała, rozumiem, że to nie jest problem do przyznania funduszu na córkę?
ja mam podobny przypadek: Wierzycielka - rozwódka (rozwiedziona z dłużnikiem) złożyła wniosek o FA na jedno dziecko. W składzie rodziny jest ona i dwoje dzieci. Jedno dziecko uprawnione a drugie ze związku konkubenckiego. pani powiedziała, że nie utrzymuje aktualnie kontaktów z konkubentem, nic o nim nie wie, nie mieszka z nim. Czy w takim przypadku musi go wpisać do składu rodziny ? Mi się wydaje, że gdyby miała od niego zasądzone alimenty na to drugie dziecko (na które się nie ubiega o fa) to mogłaby go nie wpisywać, ale w przypadku kiedy mają wspólne dziecko to zgodnie z def. rodziny musi go wpisać. Już się pogubiłam w tym wszystkim, co robić ???
pozdrawiam
Magda
przede wszystkim kobieta jest mężatka a nie "żonata".
rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1518 i 1579 oraz z 2017 r. poz. 60) albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162 i 972).
WYCHOWUJE - co to oznacza, bo na pewno nie oznacza to wyrok o alimentach.
wg. mojej oceny, jak nie wychowuje to nie wpisuje konkubenta do składu rodziny i wcale nie musi mieć zasądzonych alimentów
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem