Czy dłuzników, którzy mają renty chorobowe (zus/ krus) zobowiązuecie do zarejestrowania w pup jako osoby poszukujące pracy? - Bo przecież mogą dorabiać.
on twierdzi, że przeszkadza, bo jego fakt zarejestrowania w pup może być poczytywany jako os. zdolna do pracy, a walczy o rentę z tyt. niezdolnosci do pracy.
a jak na orzeczeniu ma napisane -praca w warunkach pracy chronionej to jak najbardziej do zarejestrowania do UP, jak mu to przeszkadza to niech przyniesie od lekarza zaświadczenie że jest niezdolny do pracy tylko w przypadku zaświadczeń to co dwa tygodnie niech przynosi
zejdźmy na ziemię....osoba ma rentę z tytułu niezdolności do pracy a ja mam jej kazać rejestrować się jako poszukujący pracy, chyba bym sama siebie wyśmiała jak bym takie pismo napisała, to...że ustawodawca nie wymienił w przepisał wszystkich możliwszych kombinacji, to są tzw. przepisy niedookreślone, nie znaczy ze mamy się zachowywać jak bezmyślne istoty.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
podsumowując wg legalnej osoba posiadająca rentę i nie spłacająca swoich zobowiązań nie musi podejmować żadnych czynności zmierzających do spłaty swoich zobowiązań. Zwłaszcza gdy ma częściową niezdolność do pracy
I ktoś tu pisze o bezmyślności
Normanie wstyd
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Na kilku szkoleniach pytałam czy zobowiązać do zarejestrowania się jako poszukujący pracy osobę, która ma rentę z tytułu niezdolności do pracy i zawsze dostawałam odpowiedź, żeby tego nie robić.