jak weryfikujecie orzeczenia po decyzji na covid - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 01 kwie 2021, 10:03

Nie złożyła bo nie musi składać. Może "jechać" na starym orzeczeniu jeszcze długo.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 kwie 2021, 10:58

no dobra ale w komunikacie było, że powinniśmy zasiegnąć informacji czy złożyła wniosek do orzecznictwa wogóle.. to co tego nie bierzemy pod uwagę???
aneta83
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 14:35
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 01 kwie 2021, 13:05

W komunikacie była informacja, że złożenie wniosku na komisję orzekającą o niepełnosprawności nie jest warunkiem wydania decyzji przedłużającej. Mamy tylko sprawdzić czy dana osoba spełnia warunki czyli, wg mnie, zamieszkuje na terenie mojego organu, czy przypadkiem nie pobiera dodatku pielęgnacyjnego. U mnie najczęściej nie chcą przedłużania bo dość szybko udaje się złożyć wniosek na komisję i przychodzą z gotowym wnioskiem na ZP i orzeczeniem.
Sylwestra
Stażysta
Od: 11 paź 2018, 10:59
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 kwie 2021, 8:36

my mamy założony skoroszyt na COVID, mamy zapisane osoby którym wydaliśmy decyzję przedłużająca na COVID i wykreślamy te sukcesywnie jeśli zgłoszą się z orzeczeniem, natomiast mamy 2 osoby które od kwietnia ubiegłego roku korzystają z COvida bo jak stwierdziły nie dostałyby już orzeczenia, natomiast przed każdą wypłatą przepuszczam te osoby w EKSMOON na wypadek gdyby jednak się coś zmieniło, ponieważ miałam jeden taki przypadek że kobieta miałą przyznany ZP na Covid, staneła na orzecznictwo ale dostala umiarkowany, a jak dostała umiarkowany to w ogole nie przyszła do nas tego zgłosić bo wiedziała że będzie po zasiłku, ale na szczescie wyszło to i miała do zwrotu tylko za 1 miesiąc, i od tamtej pory przepuszczamy zawsze wszytskich tzw. COVIDOWCÓW przed wypłatą, a ogolnie to na dobry miesiąc przed wyciągamy z programy komu kończy sie orzeczenie i obdzwaniamy te osoby żeby ich uświadomić i pośpieszyć ze składaniem wniosków, to działa powiem wam szczerze bo 95% ma przyznane normalnie
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 02 kwie 2021, 11:14

Tak, my większość spraw mamy na bieżąco. Osoby, które wiedzą, że są zdrowe i 1005 nie dostana kolejnego orzeczenia - świadome nie składają o ponowne orzeczenie korzystając z prawa COVID-owego.
Coraz częściej kiedy dzwonimy do strony przed przedłużeniem decyzji na COVID otrzymujemy odp. że Powiatowy Zespół wręcz nie każe im składać bo te orzeczenia mają ważność do czasu odwołania stanu epidemii (niestety). Ci z kategorii uczciwych oczywiści składają wnioski o ponowne ustalenie niepełnosprawności (komisje są zaoczne, ale robota jest dla zespołów. Jak będą tak wszystkich odsyłać...to potem "na pewno się wyrobią" z lawiną wniosków.

Tak tylko z doświadczenia jeszcze się podzielę: Pani w kwietniu 2020 (te pierwsze przedłużenia)miała przedłużone prawo do zasiłku pielęgnacyjnego na dziecko, co m-c wrześniu sprawdzam w systemie czy ewentualnie jest nowe orzeczenie. Pani w wrześniu na nasz kontakt telefoniczny poinformowała, że złożyła w lipcu wniosek na komisje i w sierpniu (po uzupełnianiu dokumentacji wnioskowej)komisja wydała decyzję, w której nie zalicza dziecka do osób niepełnosprawnych.
Uwrażliwiam, że nasz system Empatii nie wykaże, jeśli komisja nie zaliczyła do osób niepełnosprawnych.
A Pani ...co ... tłumaczy, że miała dostarczyć nowe orzeczenie , a ona dostała Postanowienie .
apilaw
Referent
Od: 16 kwie 2014, 11:49
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2021, 19:27

No właśnie ja się tego trochę boje bo przyznałam jednemu klientowi któremu orzeczenie skończyło się w czerwcu 2020 i od lipca wypłacam mu zasiłek pielęgnacyjny z tytułu przedłużenia, facet nie złożył wniosku na komisje i generalnie jakoś się nie pali do tego a to zaraz będzie rok, drugi klient złożył wniosek na komisje ale nie uzupełnił braków i postępowanie zostało zawieszone i musiałby złożyć na nowo dokumenty. Dalej mam wypłacać im zasiłek z przedłużenia? Orzeczenia skończyły się po 8 marca, i czy naprawdę po tym 8 marca nie musieli składać na komisje ? Na szkoleniu Mazurkiewicz mówił że po 8 marca nie musieli składać ale w sumie z wyjaśnień ministerstwa było dołączone tylko że konieczne jest złożenie wniosku na komisje jak orzeczenie było do 8 marca. Ale to już prawie rok trochę się obawiam że będę musiała zwracać kasę za nich.
kamila2497
Stażysta
Od: 30 sty 2021, 18:52
Zajmuję się: Zajmuje się świadczeniem wychowawczym, świadczeniami rodzinnymi, funduszem alimentacyjnym.

Napisano: 06 kwie 2021, 8:17

apilaw pisze:
02 kwie 2021, 11:14
Ci z kategorii uczciwych oczywiści składają wnioski o ponowne ustalenie niepełnosprawności (komisje są zaoczne, ale robota jest dla zespołów.
Bardzo nie fajne podejście. To, że ktoś nie składa w tej chwili na komisję świadczy o tym, że jest nieuczciwy? A może lekarz specjalista, który zwykle wystawia mu zaświadczenie akurat nie przyjmuje osobiście? Może człowiek ma złe doświadczenia ze stawaniem na komisje, które często negują chorobę? Kategoryzowanie uczciwy/nieuczciwy w tej sytuacji jest co najmniej nie fair.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 22 kwie 2021, 11:21

A czy ktoś może mi podpowiedzieć co z decyzją przedłużająca, kiedy dostarczone jest nowe orzeczenie? Jak Wy robicie?
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2021, 12:29

ktoś może podpowiedzieć?
Aleks
Starszy referent
Od: 15 gru 2014, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2021, 12:35

U mnie piszemy informację do akt, księgowości i dla stron, kiedy decyzja "COVID" wygasła.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x